<u>Mocsai Lajos nyílt levele</u>

<b>Veszprém</b> - Nyílt levélben fordult a szurkolókhoz Mocsai Lajos, a bajnoki finálé első mérkőzésére készülő MKB Veszprém KC vezetőedzője. <a href="http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080424_mocsai"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Mátyus Tamás

Tisztelt szurkolóink, vezérszurkolóink, kedves közönségünk! 

A sport, így a kézilabdázás is a testkultúra része, melyben benne vannak az egyetemes sportkultúra legfontosabb ismérvei, tartalmi jegyei.


Mocsai Lajos, az MKB Veszprém KC vezetőedzője

Célfilozófiailag 3 igen fontos összetevőt, gondolatot szeretnék kiemelni, megemlíteni: 

1. -  A kézilabdázás a nemzet szívében, igen rangos helyet foglal el a sportágak rangsorában, hiszen többször választották együtteseinket, válogatottjainkat a világ legeredményesebb csapatainak sorába. 

A magyar kézilabda iskolát és az azt gyarapító, gazdagító más sportkultúrákat befogadva, nem hagyhatjuk veszni sporttörténelmi eredményeinket. 

A küzdelmeknek, bajnokságot eldöntő mérkőzéseknek megfelelő méltósággal, önfegyelemmel és a másik iránti tisztelettel kell, hogy lezajlódjanak. 

Ha ez az alaptörvény megsérül, és a szabályok adta lehetőségeken túli eszközök dominálnak, úgy számítanunk kell arra, hogy a rövid ideig tartó sikereket hosszú távon a sportágunktól való elfordulás fogja követni. 

A kézilabdázás erkölcsi elvárásait, normáit, ma – esetleg holnap máshol boldogulásokat keresők nem veszélyeztethetik, és hosszú távon negatív irányban nem befolyásolhatják.

2. - A kézilabdázás igen kemény küzdő labdajátékká változott, amely a szemtől szembeni küzdelmet, a másik tiszteletét és respektjét feltételezi. 

A kézilabdázás jövőjének, fejlődésének érdekében a lehető legmodernebb sporttudományos, edzésmódszertani és stratégiai eszközök felhasználásával szeretné helyét, kedvező pozícióját a többi sportággal vívott, kiélezett küzdelemben megőrizni, megerősíteni. 

A Fair Play szellemében és ez így volt edzői életemben 3 olimpiám, több, mint 10 világversenyen, 10 év Bundesligában eltöltött évek alatt, és nem utolsó sorban a magyar bajnok csapataimnál is, a mérkőzés előtti, alatti, és utáni magatartásban, viselkedésben az egymás köszöntésétől, s a küzdelmet lezáró sportszerű elismerésig, csapataim egymással méltósággal, önfegyelemmel, és a másik iránti elismerés kifejezésével kellett, hogy befejeződjenek, lezajlódjanak, lezáruljanak. 

Ha ez a folyamat megsérül, és azok a stratégiák és eszközök kerülnek túlsúlyban, amely során a sportolók megfélemlítése, kreativitásának elvesztése, sportjátékunk látványossága alapvetően behatárolódik, úgy ez messzemenően nem szolgálhatja a kézilabdázás érdekeit, jövőképét.

3. - A kézilabdázás hazai népszerűsége folytán, az eredmények ismeretében, a médiumok jelenlétével minden kézilabdázó példaképe lehet a fiatalok és a sportot szerető felnőttek társadalmának is. 

A sportpályán, a sportcsarnokokban látott minták az értelmi, az érzelmi és társadalmi intelligencia megnyilvánulásaiban lehetnek vonzóak és taszítóak a jövő nemzedéke számára. 

A szülők, a gyerekek, a támogatók egyre nagyobb számban történő elengedhetetlen segítségét, részvételét jelentheti sportágunkban, a kivívott szimpátia mértéke, de ugyanakkor rendkívül gyors folyamatban a negatív tendenciák érvényesülésével a kézilabdázás népszerűségét, támogatóit és tömegbázisát vesztheti.  


A negatív tendenciák érvényesülésével a kézilabdázás népszerűségét, támogatóit és tömegbázisát vesztheti

A magyar kézilabda sport döntő mérkőzésein nem kisebb a tét, mint az egész ország figyelmével követve a játék küzdőszellemén keresztül megnyerje azt a szimpátiát, amely az elmúlt napokban sérülni látszott. 

A mindent eldöntő bajnoki cím elnyerésének küzdelmeiben résztvevő csapatoknak tudniuk kell, hogy a hazai és nemzetközi klasszisokból formált magyar élklubboknál csak az a mentalitás fogadható el, amely az ellenfél tiszteletére alapul, szándékosan nem okoz sérüléseket és ezáltal ellenfelének boldogulásában és megélhetésében negatívan azt nem befolyásolja. 

Arra kérek mindenkit, hogy izzon a csarnok a sportszerű buzdítástól és mindenki figyeljen arra, hogy egy meggondolatlan cselekedet esetlegesen az egész évi közös munkánkat kérdőjelezheti meg. 

Legyen a sportcsarnokunk légköre, hangulata az igazi rangadókhoz méltó, de egyben példamutatóan sportszerű is.   

Mindenkinek kiemelkedő sportélményt, hangos és kitartó buzdítást kívánok a fair play szellemében, Hajrá MKB Veszprém! 

Mocsai Lajos
az MKB Veszprém KC vezetőedzője, 
a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője,
a Magyar Kézilabda Edzőbizottság elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!