<u>Testek három dimenzióban</u>

<b>Veszprém</b> - Nyomtatott formában is valódi térben ábrázolja az orvosi műszerekkel készült felvételeket az az eljárás, amelyet egy veszprémi műszermérnök dolgozott ki. A találmány, amely eddig több feltalálói díjat is kapott, nemcsak látványos, de az orvoslásban is használható. <a href="http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080604_testek_harom_dimenzioban"><font color="#000080"><strong>>>></strong></font></a>

Martinovics Tibor

Pimper István, aki nem mellesleg a megyei kórház mérnök-informatikusa, otthon saját maga több mint három év alatt fejlesztette ki az eljárást. 

Mint mondja, a lencselemezes technológia már létezett, magát az eljárást kellett finomítania és átdolgoznia ahhoz, hogy megalkothassa az orvosdiagnosztikai háromdimenziós képalkotási módszert.  


Az eljárás a világon egyedülálló
Nagyobb mérethez kattintson a képre!

Az eljárás a világon egyedülálló. Erre eddig nem volt lehetőség, nem tudtunk láttatni ilyen térhatást. Valóságos térben, papíralapon lehet nézni általa egy CT, MR vagy ultrahangos műszerrel készült felvételt. 

- Nekem is meglepetés volt, hogy az eljárás legalább húszéves, de az orvoslásban eddig nem használták - mondta a mérnök.


Hamarosan a Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban is kérhető lesz ilyen plusz szolgáltatás
Nagyobb mérethez kattintson a képre!

 Az új képalkotási eljárást egy multinacionális, orvosi műszert gyártó cég már alkalmazza is, mint ahogy két budapesti klinika a nőgyógyászati vizsgálatoknál kihasználja a módszer előnyeit.
 
Hamarosan a Csolnoky Ferenc Megyei Kórházban is kérhető lesz egy ilyen plusz szolgáltatás. A szülők, ha igénylik, némi ellenérték fejében, képeslap formájában kaphatnak a magzatról háromdimenziós képet. 

Pimper István elmondta, más területeken is alkalmazható a módszer, vannak műtétek ugyanis, ahol fontos, hogy az operáló orvos térben lássa az adott szervet, a szemészetnél, a belgyógyászatnál, de akár egyes daganatok vizsgálatánál is hasznát lehet venni. 

A teljes cikket a csütörtöki Naplóban olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!