<u>A forgalomirányítás és a zene</u>

<b>Veszprém</b> - Sokan nincsenek tisztában a rendőri karjelzésekkel, ami nemcsak az amatőr, hanem a hivatásos sofőrök egy részére is igaz. Forgalomirányítási verseny <em>Szőke András</em> színész-rendezővel <b>itt</b>!<a href=" http://naplo-online.hu/fooldal-foldalrovat_legfrissebb_hirek/20080903_aforgalomiranyitas"><strong>>>></strong></font></a>

Halmos György


Ha a kereszteződésben irányító rendőr kihúzza magát, akkor a testtartásával határozottságot sugall, bizalmat kelt az autósokban

- Ha a rendőr vállát látjuk, akkor nem szabad menni - foglalható röviden össze az autósiskolákban rendőri karjelzésekkel kapcsolatban tanultak. 

A sofőrök többsége mégsem igazán tudja mit kell tenni, mikor jelez szabad utat a rendőr, mert viszonylag ritkán találkozik olyan forgalmi szituációval, amikor nem működik a jelzőlámpa a kereszteződésben. 

- Pedig a jelzések egyértelműek és világosak - közölte érdeklődésünkre Kenyeres Ernő, a Nemzeti Közlekedési Hatóság régiós szervezetének főosztályvezetője, aki a megyei karos forgalomirányító verseny zsűritagja volt. 

A versenyen összesen tizenegyen vettek részt, közülük ketten a kecskeméti országos döntőben képviselik a megyét.  

- Figyeljük azt, hogy miként foglalja el a helyét, használja, vagy sem a botot, illetve sípot, a versenyző mozgáskultúráját. 

A rendőrség felkérésére a zsűri tagja volt Szőke András rendező, színművész.


Szőke András sajátságos módon pontozta a versenyzőket
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


- Úgy vélem, hogy az egész versenyt a zene, mégpedig a jazz felől kell megközelíteni, vagyis zene és testkódok  magyarázta. A jelölteknél a táncérzék, a ritmika és az egész összhangzattana a legfontosabb számomra. 

A tartás mellett a fejtechnika, valamint a verbális kommunikáció, az erőteljes Hová mész! felszólítás sem hanyagolható el. Utóbbi esetben az egyik versenyzőre utalt, aki a tilos jelzés ellenére kanyarodó jármű vezetőjének üzent így. 

További részletek a Napló csütörtöki számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!