Kiáltás a mélységből... az életért

<b>Veszprém</b> - Requiem aeternam dona ei Domine! Lux perpetua luceat ei! Adj, Uram, örök nyugodalmat neki! És az örök világosság fényeskedjék neki! - csendült fel John Rutter angol zeneszerző Requiemjének a temetési gyászszertartást idéző könyörgése szerdán este Veszprém Város Vegyeskara megrendítő előadásában.

Toldi Éva

A halottak napja alkalmából megrendezett hagyományos koncertnek helyszínéül ezúttal nem az egyetem auláját, hanem a bazilikát választották a kórus tagjai Erdélyi Ágnes vezényletével. S valóban a drámai erejű gyászmisének ott volt méltó helye, Isten hajlékában. 


A kórus a gyászmisét lélekbe simuló énekével szólaltatta meg az esten
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


John Rutter az anglikán kórushagyományokat követve, mégis rendkívül modern hangzású, a ma emberét is megszólító, felrázó erejű zenei üzenetet közvetített az egybegyűlteknek, életre keltett művével. 

A komponista az érzelmes drámai csengésű és a filozofikus hangulatú zenei motívumok váltakoztatásával érzékeltette élet és a halál párbeszédét a recitativo fel-felbukkanó eszközével, a klasszikus gyászmise szertartás prozódiai és metrikai lejtését, egybefolyó hullámzását is megteremtve ezáltal. 

Igaza van Zsilinszky Cecíliának, aki az egyes miserészek közötti lírai összekötőket, lelki útvezetőket mondta az esten, hogy Rutter műve sokkal inkább imádság, mint koncertdarab. 

További részletek a Napló pénteki számában.

 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!