"A lányok meglepően korán sminkelnek, vesznek fel kihívó ruhát - A társadalom partner ebben"

<b>Veszprém</b> - Egy szegedi általános iskolában tavaly ősszel kilenc-tíz éves diákok nemi erőszakot követtek el lány társukkal szemben. Az egész társadalmat megrázó eset kapcsán <em>Bálint Bánk</em> klinikai gyermekpszichológussal, családterapeutával beszélgettünk.

Martinovics Tibor

- Fejlődéslélektanilag a 6-11 év közötti kisiskolás kor a legnyugodtabb időszak, ekkor normális esetben a szexuális vágyak nem dominálnak, a nemi ébredés az óvodás korban nagyjából megtörtént, és majd csak a serdülőkori hormonális változásokkal tér vissza, akkor kerül megint az érdeklődés középpontjába. 


A fotó csak illusztráció! A diákoknak semmi közük a megtörtént szörnyűséghez
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Az általános iskola szabálykövetésre tanít, ráadásul a kisiskolásoknak már képesek kontrollálni vágyaikat. A szegedi iskolásoknál valószínűleg ez a folyamat nem játszódott le, a szexuális érdeklődést tekintve bentragadtak az óvodás korban, csakhogy életkoruknál fogva az érdeklődésük hamvasságát és esetlegességét elvesztették. Egy megkésett játékot űztek.
 
- Kirívó esetnek gondolja a szegedi iskolában történteket?

- Attól tartok, nem egyedi esetről van szó. Társadalmi jelenség, hogy egyre fiatalabb korban jelentkezik a szexuális érdeklődés. Számtalan szexuális inger éri a gyerekeket, az internettől egészen a mindennapokban általánossá váló, a szexusra utaló kifejezésekig, széles a választék. 

A gyerekek mindig is siettették a felnőtté válást, csakhogy most ehhez a fenőttekben jó partnerre találtak. A lányok például szülői asszisztálással meglepően korán sminkelnek, vesznek fel kihívó ruhát, a társadalom is jó partner ebben. 
 
- Megoszlik a vélemény, hogy a család vagy a tanintézmény felelősségét kell általában inkább keresni a tanulók deviáns magatartása mögött. Ön miként gondolja?
 
- Mindkettőnek nagyon fontos szerepe van a gyermeknevelésben, az a probléma, hogy sem a családnak, sem a pedagógusoknak nincs ráhatásuk a társadalmi változásokra. A fogyasztói társadalomban a gyerekek nem tanulják meg késleltetni a szükségleteik kielégítését. 


A fotó csak illusztráció!
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Mindent azonnal akarunk  így vagyunk a szexszel is. A társadalom olyan kísértéseknek teszi ki a gyerekeket, amikkel nem tudnak mit kezdeni. Szétnyílt az olló, a biológiai érettség egyre korábban jelentkezik miközben a társadalmi érettség kitolódott. 
 
- Egyöntetű a vélemény: az általános iskolások egyre durvábban beszélnek, a legkisebb konfliktusra is agresszióval reagálnak. 
 
Az agresszió is társadalmi jelenség, a gyerekek bőven találnak ehhez mintát. A mai világban sok a kísértés, ezek egy része elérhetetlen, ami frusztrálja az embert, ez pedig egyértelműen erőszakot szül. 

Másrészt nem kényelmes dolog kulturált vitában meggyőzni a másikat, ahhoz idő kell, türelem és felkészültség, hogy érvelni tudjak. Úgy gondolom nem bízhatunk minden döntést a gyerekekre, hiszen ők azt nem látják át, hogy hosszú távon mi szolgálja az érdekeiket. 

A tiltáson való gondolkodás már megkésett reakció. Nevelni kell őket, hogy bennük legyen a késleltetés képessége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!