Figyelem, ónos eső! A veszprémi közüzemi szolgáltató lakossági tájékoztatója

<b>Napló</b> - Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét közepére a Dunántúlon ónos eső várható. Erre a területre keddi napon az ún. első szintű (sárga), szerdán a második szintű (narancssárga) riasztás van érvényben.

Deák Dóra

E tekintetben a „VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. is felhívja a város lakóinak figyelmét az esetlegesen bekövetkező jelenség – ónos eső – esetén az elővigyázatosságra.

Mikor beszélhetünk ónos esőről? 

Télen gyakran előforduló jelenség, akkor fordul elő, amikor a felső és az alsó, felszíni hideg levegőréteg közé nulla foknál magasabb hőmérsékletű levegőréteg szorul. 

Ekkor a felső hideg légrétegben keletkezett hó a középső rétegben megolvad, esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék.

Az ilyen időjárási jelenség idő intenzitása szerencsére rövid idejű, de jelentős veszéllyel is járhat a közlekedők – a gyalogosok és a gépjárművek – számára.

A folyamatos síkosságmentesítő anyag kiszórása ónos eső idején a folyamatos lefagyás miatt nem hatékony

Javaslatunk az, hogy aki teheti, ilyen esetben ne közlekedjen, vagy szüneteltesse ideiglenesen a közlekedését. Ezzel elősegíthetik a szóró-gépjárműveink közlekedését a hatékonyabb munkavégzés biztosítását.

Aki teheti ingatlana előtti közterületi járda szakaszánál a síkosság-mentesítésről gondoskodjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!