Kiütötte a whiskyt a pálinka

<b>Megyei körkép</b> - Hosszú utat tett meg a pálinka, míg eljutott az őt megillető helyekre: éttermek és speciális szaküzletek polcaira.

Tremmer Tamás

A pálinka ázsiójának növekedésével már többször foglalkoztunk a lapunkban. Az itóka respektjének növekedését az év végén különösen érzékelhettük. Egyre több cég választja reprezentációs italnak a pálinkát, a korábban előnyben részesített whisky helyett. 


Ma már olyan gyümölcsökből is készítenek hungarikumot, mint például madárberkenye, bicske, birs, bodza, eper, fekete-, vagy pirosribiszke, galagonya, kökény, málna
(Fotó: Gáspár Gábor)


Megyénk neves pálinkafőzői (Varga László, Csalló Jenő) is rengeteg céges pálinkát palackoztak karácsonyra. Apropó, ünnep. Ma már az sem derogál, ha valaki névnapra, születésnapra egy üveg pálinkát visz ajándékba. Sőt, egyre nemesebb ez az ajándék!

Persze ahhoz, hogy a hungarikumnak ilyen rangja legyen, a zugfőzdék kétes minőségű és tisztaságú pálinkájától el kellett jutni a modern technológiával készült nemes italig. 

A desztillálás folyamata az alábbi csoportokba osztható: szokásos lépcsős módszer (kisüsti), illetve folyamatos (oszloppal kombinált). A lépcsős módszer lényege hogy a lepárlás jól elkülöníthető szakaszokra van bontva, ellentétben a folyamatos módszerrel, amelyek olcsóbb üzeműek és egyszerűbbek is. 

Sokáig egyeduralkodó volt a kisüsti lepárlási módszer. Ez annak tudható be, hogy megvan a kisüsti lepárló készülékeken készült tradicionális pálinkák fogyasztó közönsége. 

Fontos jellemzője a kisüsti pálinkának a fajsúlyossága, ízben, illatban való gazdagsága és a világos, tiszta aromák. Kisüsti eljárással jó pálinkát csak nagy szakértelemmel, gondos körültekintéssel, jól felszerelt készülékekkel és kiváló alapanyagból lehet készíteni.

A mai modern és korszerű oszlopos módszer lényege nemcsak abból áll, hogy anyagi minőségük, műszaki kivitelük (oszloppal kombinált), minőségi hatékonyságuk, költségkímélő üzemeltetésük kiváló, tehát a mai értelemben vett csúcstechnika, hanem mert egy lépésben képesek többféle minőségű késztermék előállítására. 

További részletek a Napló keddi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!