Összefogott a média a magyarországi korrupció ellen - Oknyomozás a pártfinanszírozásról

<b>Budapest</b> – A párt és kampányfinanszírozás visszaéléseinek feltárására írt alá együttműködési megállapodást a Pannon Lapok Társasága és számos szerkesztőség.

Osváth Sarolta

A Figyelő/FN.hu, az Origo, a Heti Válasz, a Kreatív/Kreatív Online, a Bors, az MTV Szempont című műsorának főszerkesztői tegnap kötöttek megállapodást.

- Senki sem hiszi, hogy a pártok kampányidőszakban csak annyi pénzt költenek el, mint amennyit törvény szerinlehetne. Az ellenőrizetlenül kapott pénzek eredetére legfeljebb csak következtethetünk abból, hogy a választások után mely cégek a legsikeresebbek a pályázatokon – hangsúlyozta Győrffy István, a Pannon Lapok Társasága központi főszerkesztője. 


"Gyakorlatilag nyolc újságíró fél évig csak ezzel a témával foglalkozik" 
(Fotó: Napló)

Az olvasók 86 százalékát érdekli a pártfinanszírozás – utalt az MTV A szólás szabadsága című műsorában bemutatott felmérésre. 

Lapcsoportunk is csatlakozott a Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország által kezdeményezett projekthez melynek célja a magyarországi párt- és kampányfinanszírozás átláthatóságának és számonkérhetőségének javítása. 

– Gyakorlatilag nyolc újságíró fél évig csak ezzel a témával foglalkozik – közölte Szigeti Péter, a Kreatív főszerkesztője, az együttműködés egyik elindítója.

Mivel a külföldi befektetőket is riasztják az átláthatatlan gazdasági viszonyok, a korrupció ellen fellépő összefogó médiumok munkáját 5–5 ezer euróval támogatja a budapesti angol és holland nagykövetség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!