Felpörgetett ritmusban

<b>Bakonyszentlászló</b> - Szerencsés az a település, ahol létezik a közösséget fellépéseivel összetartó művészeti csoport. A Bakonyalján, Szentlászlón sosem panaszkodtak: a régmúltban és ma is rendelkeznek ilyennel.

Nagy Imre

Fennállásának tíz éves jubileumát ünnepelte a helyi dal- és nótakör. A zsúfolásig telt kultúrházban, a terített asztalok előtt éppen csak annyi hely maradt, ahol az ünnepet záró bál táncosai rophatták. 

A közönség soraiban a meghívottak: a környező települések polgármesterei, a csoport támogatói foglaltak helyet. 

- Évekkel ezelőtt, a művelődési ház vezetőjeként, szüleim és régi jó tanítóim emlékére gondolva elevenítettem fel a dalkört. Valamikor magyar nótát énekeltek a szentlászlóiak a színpadon, és ez már gyerekfejjel megragadott. 

A csoport most tíz éves, énekelünk, közben járjuk a vidéket, a környező falvakat, de eljutottunk száz kilométeres távolságra is. A célunk, hogy a magyar nótát előadjuk, ápoljuk, és tovább örökítsük, hogy az anyanyelvünket a dalokon keresztül őrizzük. 

Jártunk a Felvidéken, az ottani testvértelepülésünkön gyakran megfordulunk, és közösen énekelünk velük. Ezek felejthetetlen élmények - mondta el az előadást megelőzően Horváth Istvánné, a dalkör vezetője. 

Az elmúlt nyáron a csapatunk eljutott Erdélybe. Az ötnapos kiránduláson szintén felléptünk, Kibéden nagy elismerést arattunk. Az ilyen szereplések, kirándulások nagyon nagy szerepet játszottak a közösség formálásában. 

Tíz éve öten kezdtük, most tizenöten vagyunk. Köztük három fiatal, akiknek nagyon örülünk. A tagok nem kímélik az erejüket, az idejüket, heti rendszerességgel próbálunk, és ez az eredményeinken is meglátszik. 

A múlt hónapban például Győrbe, a Bartók Béla Megyei Művelődési Központba kaptunk meghívást, ahol szintén nagy sikerünk volt. A mai ünnepre, a tíz éves évfordulóra meghívtuk mindazokat, akik eddig bennünket bármilyen formában rendszeresen támogattak. 

Eljöttek felvidéki testvéreink is Bátorkesziből. Teltházas estének nézünk elébe, sőt, ha a kultúrház még egyszer ekkora lenne, akkor is megtelt volna, hiszen sokan szerettek volna eljönni, és fájó szívvel kellett nemet mondanunk. 

Másfél órás műsorral készültünk, bár van egy kis gond, most tudtuk meg, hogy a kísérő zenészünk megbetegedett, így Veszprémből várjuk a segítséget. 

A műsorban a magyar nóták mellett nosztalgiadalok is szerepelnek, az est végét kicsit felpörgetjük, mert bál is lesz, hát megteremtjük hozzá a szükséges alaphangulatot - nevetett a dalkör vezetője. 

(Fotó: Nagy Imre)

A műsort megelőzően a teljes dalkör felvonult a színpadra. Hogy mi történt ott? Megtudhatja a csütörtöki Naplóból!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!