Állatkerti balhé: Fertőzöttek a csimpánzok?

<b>Veszprém</b> - A Négy Mancs szerint HIV- és hepatitisfertőzöttek a Gnserndorfból érkező csimpánzok, de állításukat nem bizonyították. Az állatkert szerint igaztalan a vád, mögötte gazdasági érdekek húzódnak meg.

Németh F. Bernadett

A Négy Mancs nemzetközi állatvédő szervezet osztrák központja a gnserndorfi szafaripark valamennyi csimpánzát Dél-Afrikába szállítaná, hogy az állatok együtt, természetes körülmények kö- zött élhessenek. Ezért a Négy Mancs tiltakozik az ellen, hogy egy részük Veszprémbe kerüljön. 

A gnserndorfi szafaripark tönkrement, a felszámolást irányító szakemberrel (az állatok jelenlegi tulajdonosa), a Baxter gyógyszergyárral, valamint az osztrák egészségügyi minisztériummal együttműködve próbálja meg a Négy Mancs megmenteni a park csimpánzállományát - állítja a szervezet magyarországi munkatársa, Hegedűs Nikolett. 

A 41 csimpánzból 18 kerülne Veszprémbe, a Csimpánzvilág nevű projekt új csimpánzházába, ahol hátralévő életükben látványosságként tengetnék napjaikat . A Négy Mancs szerint az állatok egy része fertőzött.

Mégpedig HIV-vel és hepatitissel fertőzött, mivel laborállatokról van szó. A Négy Mancs azt szeretné elérni, hogy mind a 41 csimpánz egy dél-afrikai parkba kerüljön, ahol természetes körülmények között élhetnének.

Megpróbáltuk tisztázni, honnan származnak az állatvédők információi az állatok betegségéről, ám a kérdésünkre adott válaszát Hegedűs Nikolett később visszavonta. Nem tudni tehát, a Négy Mancs honnan vette a HIV- és hepatitisfertőzést, s már azt sem állítják, hogy a Veszprémbe szánt csimpánzok a beteg állományból kerülnének ki.

Török László, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark igazgatója elhűlve értesült a Négy Mancs állításairól, melyek félő, kárt okozhatnak a négyszázmilliós csimpánzprojektnek.

- A veszprémi állatkert fejlesztésének egyik legjelentősebb eleme a Csimpánzvilág elnevezésű projektünk, amelyet nagy szakmai érdeklődés kísér. A Csimpánzvilágba érkező majmokat szigorú követelmények alapján választjuk ki. 

Az Ausztriából érkező állatok tiszta alfajú nyugat-afrikai csimpánzok. Döntésünket a legszigorúbb EU-normák, valamint a két ország állat-egészségügyi hatóságainak véleménye alapozta meg, ezt kiegészítve egy átfogó állatorvosi vizsgálat a feltétele annak, hogy Veszprémbe kerülhessenek.

Az igazgató a Négy Mancs tevékenységéről keményen fogalmaz:

- A Négy Mancs Alapítvány mögött multinacionális szervezetek pénzügyi finanszírozása mellett jelentős anyagi érdekek állnak. Ez a szervezet tevékenységével (liba- és nyúltartás elleni akciójukkal) sok milliárd forintos kárt okozott már a közelmúltban a magyar gazdaságnak. 

Mindezekre figyelemmel egyre indokoltabb lenne, ha a magyar állam jogi, kártérítési lépéseket tenne a Négy Mancs Alapítvány ellen, amely immár nem először bizonyíthatóan hamis, valótlan tényeket állít. 

Az egészségügyi hatóságok egyébként nem engednek az országba fertőzött, beteg állatokat, csak egészségeseket. Fontos továbbá, hogy az állatok jobb körülmények közé kerülnek, mint korábban voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!