Politikai nyomásgyakorlás?

<b>Veszprém</b> - A megyeszékhely közgyűlésének szocialista frakcióvezetője nem tartja elfogadhatónak azt a gyakorlatot, hogy egyik fideszes önkormányzati képviselő rendszeresen pártpolitikai rendezvényekre szóló meghívókat küld a polgármesteri hivatal dolgozóinak.

Varga Domokos Péter

Hartmann Ferenc elmondta, Vereskuti Béla a Fidesz városi irodavezetőjétől e-mail-en érkező meghívókat egyrészt továbbítja valamennyi közgyűlési tagnak, másrészt szétküldi a polgármesteri hivatal teljes internetes címlistájára. 

Utóbbi szerinte ellentétes a köztisztviselői törvény betűjével és szellemével, mivel a hivatalban az alkalmazottak pártpolitikával nem foglalkozhatnak, köztisztviselői feladatokat kell ellátniuk. 

Ha egy hivatali alkalmazott a városvezetéshez tartozó egyik képviselőtől a hivatali e-mail címén kap meghívót, azt politikai nyomásgyakorlásként kell értelmezni. 

Természetesen bárki részt vehet bármilyen politikai beállítottságot tükröző rendezvényen, mint civil állampolgár, de ez a tevékenység nem keveredhet egy köztisztviselő hivatali munkájával. Erre szóló meghívót civilként kell kapnia, a személyes e-mail- vagy az otthoni lakcímére.

Hartmann Ferenc körülbelül fél éve már levélben jelezte a problémát a polgármesternek, felvetésére azonban nem kapott választ. Lapunk a megyei jogú város címzetes főjegyzéjétől kért állásfoglalást. 

Dr. Büki Szilvia elmondta, a levelek elküldése nem ütközik a köztisztviselői törvénnyel. Ezzel szemben a törvény megengedi, hogy köztisztviselő politikai pártnak tagja legyen, vezető tisztséget viszont pártban nem vállalhat. 

Fikciónak minősítette azt az állítást, hogy a hivatali levelezőrendszeren keresztül küldött meghívók alkalmasak a poltikai nyomásgyakorlásra. A címzettek ugyanis felnőtt emberek, és szabadon döntenek arról, hogy melyik rendezvényen kívánnak részt venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!