Száznegyven éves barátság - Japán nap a VMK-ban

<b>Veszprém</b> - Programokban gazdag japán napot tartottak a veszprémi Városi Művelődési Központban szombaton.

Munkatársunktól

Az esemény hivatalosan is része a Magyarországi Japán Nagykövetség programjának, ami a japán-magyar kapcsolattartás 140. évfordulója és a diplomáciai kapcsolat újrafelvételének 50. évfordulója apropóján került megrendezésre. 

Japán és Magyarország kapcsolata az Osztrák-Magyar Monarchia idején, 1869-ben vette kezdetét. A második világháború után, 1960-ban alapítják meg mindkét országban a követséget, majd azt 1964-ben nagykövetségi rangra emelték. 


A délelőtti programokba főként a fiatalokat, gyerekeket vonták be játszóházzal, origamizással és japán játékok kipróbálásával
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


A magyarországi rendszerváltozás után a két ország közti kapcsolat rohamosan fejlődésnek indult. 

A veszprémi japán napon a változatos, hagyományos és kortárs programok között minden korosztály megtalálhatta a számára legkedvesebbet. A délelőtt főként a fiataloknak, gyerekeknek szólt játszóházzal, origamizással és japán játékok kipróbálásával. 

Nagy népszerűségnek örvendett a programsorozatnak ezen része, hiszen nemcsak gyerekek, hanem fiatalok, felnőttek is részt vettek a foglalkozásokon. Ebben Tsujino Kanae, a Pannon Egyetem japán vendégoktatója volt segítségükre két szintén japán társával. 

A délelőtti műsort egy japán mesefilm, Hirosi Sidara Csizmás Kandúr a világ körül című műve zárta.

 A délutáni események már inkább a felnőtt korosztálynak szolgáltak érdekességekkel. Megnézhették a Japán Alapítvány dokumentumfilmjét, valamint a Veszprémi Aikido Klub harcművészeti bemutatóját, majd az érdeklődők egy teaszertartást is megtekinthettek, amelyről Tsujino Kanae tartott előadást. 

A bátrabbak közül ketten ki is próbálhatták a teaszertartást, és kérdéseket tehettek fel a tradícióval, a japán kultúrával kapcsolatban. A napot egy filmvetítés zárta: Szerelmem, Hirosima, Alain Resnais alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!