Tabajdi: Az uniós támogatások tovább emelkednek

<em>Tabajdi Csaba</em> szerint az uniós mezőgazdasági támogatások összege tovább emelkedik az idén. Az erős euró a gazdáknak kedvező, mert megnöveli az euróban számolt, de forintban teljesített közvetlen kifizetéseket. Egyetlen mezőgazdasági termelő sem kap kevesebb támogatást az idén, mint tavaly.

MTI

- Jakab István és Glattfelder Béla állításaival szemben az uniós mezőgazdasági támogatások összege tovább emelkedik az idén – hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja.
 
Tabajdi szerint szó sincs elvonásokról: míg az agrárium tavaly 233 milliárd forint uniós (SAPS) és nemzeti kiegészítő (top-up) támogatást kapott, addig ez az összeg idén mintegy 10%-kal, 258 milliárd forintra emelkedik. 

A gazdasági világválság elleni védekezés keretében elfogadott kormányzati intézkedések részeként a mezőgazdaság magyar költségvetésből finanszírozott állami támogatása valamelyest csökken, ezt azonban bőven ellensúlyozza a brüsszeli boríték növekedése. 

Az agrártámogatások összegét megemeli az erős euró is: a brüsszeli borítékból kapott összegeket ugyanis euróban határozzák meg: ezzel a gazdák jól járnak. Összességében tehát egyetlen mezőgazdasági termelő sem kap kevesebb támogatást az idén, mint tavaly.

A magyar szocialista EP-képviselő szerint a gazdasági világválság miatti takarékosság az agráriumot sem kerüli el. Világszerte kényszerülnek támogatáscsökkentő lépésekre a kormányok, nemrégiben például Barack Obama amerikai elnök jelentette be, hogy csökkenteni akarja az amerikai agrártámogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!