Brusznyai-emlékmű civil adományokból

Veszprém - A huszonötmilliós értékű emlékmű teljes egészében a civilek adományaiból valósult meg. Ilyen nagyságrendű közadakozásra tudomásom szerint a város életében még nem volt példa. A Védegylet Veszprémért Egyesület elnöke idézi így fel a Brusznyai-emlékmű létesítésének legfontosabb mozzanatát.

Varga Domokos Péter

Bélafi László büszke a produktumra, de ezzel együtt azt gondolja, semmi rendkívüli nem volt abban, amit tettek. 

A Védegylet tagjai egyetlen egy este jutottak el az ötlettől a megvalósítás részleteinek véglegesítéséig. Már arra sem emlékszik pontosan, ki mondta ki először, mi, civilek készíttessünk emlékművet Veszprémben az '56-os mártír Brusznyai Árpádnak, de annyira magától értődő volt a felvetés, hogy azonnal sajátjának érezte mindenki. 

Ugyanígy fogadta el azonnal mindenki, hogy Melocco Miklós legyen az alkotója, hiszen az ő neve garantálta minőséget. 

A kiüresített Megyeház tér szoborért kiáltott, de hova máshova emelhették volna Brusznyai Árpád mementóját, mint az elé az épület elé, ahol a forradalmi munkástanács ülésezett? Ez egy jó és nemes cél volt, kijelölte az odavezető utat, ezért tudott megvalósulni - fogalmaz Bélafi László. 

Ez persze nem jelenti, hogy nem lettek volna nehézségek. El kellett érni, hogy a városvezetés is fogadja be az ötletet, meg kellett szerezni a hivatalos engedélyeket, és a pénzt sem volt könnyű összegyűjteni. 

A szükséges összegnek körülbelül fele készpénzben jött össze, a többi anyagban, szolgáltatásban. Az élet nem tudja nélkülözni a jó ötleteket. Ebből a szempontból semmi jelentősége annak, hogy hol, kik találják ki őket. 

Létezünk, ennek vannak különböző területei, de ugyanaz az ember egyben művész, iparos, politikus  és közben civil. 

Az egyik legeredményesebb civil szervezet vezetője úgy véli, nem szabad túlmisztifikálni a manapság divatba jött mozgalmat. 

Nincs abban semmi különös, ha az ember a hivatása mellett közösségi életet él, ha tenni akar a közösségéért. A különböző létezési formák átjárhatók egymás közt, egy polgármester, egy politikus, egy országgyűlési képviselő egyben baráti társaságoknak, közösségeknek is a tagjai közé tartozik. 

Az átjárás a különböző csoportok között teljesen természetes, de mint az élet minden vonatkozását, ezt is ízléssel és erkölccsel kell csinálni - adja meg a civil normát Bélafi László. 

(Fotó: archív)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!