Segítsen! - Ez az utolsó esély

Alsóörs - Végső elkeseredésében az anya beteg, lassan teljesen mozgásképtelenné váló harmincéves lánya külföldi gyógykezelésére gyűjt. Lánya, aki tavaly egészséges fiúgyermeknek adott életet, a megyei kórházban fekszik, a kezelőorvosok véleménye szerint sclerosis multiplex-e olyan stádiumba ért, hogy a hagyományos orvoslással már nem tudnak rajta segíteni.

Martinovics Tibor

Az egyetlen remény a kijevi klinikán elvégezhető őssejt beültetés. 
 
Közösen járták meg a poklot. A kétségbeeséstől, az önvádoláson át a tehetetlenség szülte dühig, mindent megéltek. Tényleg nincs más esélyünk - mondja az anya, aki időközben az unokája gyámja lett. 
 
Tímea állapota már nem engedi meg, hogy ő maga beszéljen a betegségéről, ezért alábbiakban az anya, Vízhányó Katalin monológját olvashatják:

- Timi életvidám lány volt, a balettiskolámban tanult táncolni, mindene volt a tánc. Amolyan művész család volt a miénk, nagy szeretetben éltünk, minden rendben volt. 

Aztán egyik pillanatról a másikra jelentkeztek a tünetek, amelyekről jó pár hónapon át tudomást sem akart szerezni. 

Mindent csinált tovább úgy, mint előtte, de mozgása egyre darabosabb lett, fáradékony volt. 2004-ben diagnosztizálták a sclerosis multiplexet. 

Számos alternatív gyógymódot kipróbált, mert azt mondták, hogy az erre a betegségre adható gyógyszerek szinte kivégzik az ember szervezetét. 

Úgy tűnt, stagnál az állapota, amikor egyszer csak rohamot kapott, bekerült a veszprémi kórházba és ezzel elkezdődött a több éves kálvária. 

Szervezete rosszul reagált az akkor már az orvosok által elkerülhetetlennek mondott szteroidokra, teljesen befelé fordult, egyszerűen nem tudta feldolgozni, hogy miért éppen vele, az életenergiával teli lánnyal történik mindez. 

Agresszív lett velünk és elutasító, nem tudtuk mire vélni a személyiségváltozását. Állandó önvád gyötört, hogy talán nem segítek neki eleget, bűnösnek éreztem magam, talán valamit rosszul csinálok vagy csináltam.  

Ő is gyötrődött, küzdött magával. Ekkor már jelentkeztek az első pszichés problémák, csak mi még nem tudtunk róluk. Később többször depresszióval kezelték Sümegen. Hol jobban lett, hol visszaesett. Aztán egy pomázi rehabilitációs intézetbe került, négy hónapot töltött ott, egész jól érezte magát, szépen javult az állapota és megismerkedett egy fiúval, akitől teherbe esett. 

Napokig nem aludtunk, nagy dilemma volt ez az egész családnak. Arra jutottunk, hogy nem dönthet senki helyette, neki magának kell dűlőre jutnia. 

Kemény időszak volt. Végül a lányom úgy gondolta, amíg lehet, szeretne gyereket szülni, ezért  bár a fiú, a gyerek apja eltűnt az életéből vállalta, hogy megszüli Attilát. Ekkor abban reménykedtünk talán minden megváltozik, de nem így alakult. Sőt. 

Timi hangulata rohamosan romlott, depressziója egyre mélyült, majd skizofréniát állapítottak meg nála. Amennyire tudom, a pszichés betegségére kapott gyógyszerek rendkívül károsan hatottak a sclerosis multiplexére, így szervezete szinte teljesen összeomlott. 

Persze a családunkat is megviselték a történtek, a fiam külföldre ment dolgozni, azt mondta nem tudja nézni, mi történik a testvérével, mi meg a férjemmel bejártunk Timihez a kórházba, intéztük, hogy legalább méltányossági nyugdíjat kaphasson, hiszen kevesebb, mint nyolc év munkaviszonyával nem kaphat az államtól rokkantsági járadékot. Közben pedig a gyámhivatallal intéztük a kisfiú elhelyezését. 

Attilát, aki teljesen egészséges, igyekeztünk minél többször bevinni az anyukájához, ilyenkor Timi nagyon örült, de később ezek a találkozások is egyre nehezebbek lettek, hiszen már minden igyekezete ellenére sem tudott foglalkozni a gyerekével. 

Mostanra a mozgása szinte teljesen leállt, semmilyen szinten nem tudja ellátni magát, sokszor már az ételt sem tudja lenyelni, beszéde is nehézkessé vált. Minden létező orvossal, szakemberrel beszéltünk, azt mondják az egyetlen esélye a túlélésre az őssejt beültetés. 

A kijevi klinikán végzett beavatkozás megoldást jelenthetne a sclerosis multiplex visszaszorítására, és lehetővé tenné a skizofrénia kezelését is. A legfrissebb zárójelentéseket megküldtük a kijevi klinika igazgató főorvosának, aki a leletek értékelése után elvállalta Timi megoperálását. 

Nem tudok erről sokat, az biztos, hogy Timinél egy speciális őssejt beültetést alkalmaznának. A beavatkozással kapcsolatban megoszlanak a vélemények, tudom, nem minden orvos tartja ezt hatékony módszernek, de egyszerűen nincs más választásunk. 

Elfogyott minden remény, ez maradt, anyaként nem tudok másra gondolni, minthogy elmenjek a végsőkig a lányom érdekében.

*
A műtét öt millió forintba kerül. A család eddig a költségek kevesebb, mint harmadát tudta csak előteremteni, ezért az Add a kezed nonprofit szervezeten keresztül gyűjtést kezdtek Tímea őssejt beültetéséhez. Aki segíteni szeretne, hívja a szerkesztőség 88/579-420-as központi számát. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!