A helytörténetírás helyzete

Veszprém - Kerekasztal-beszélgetést rendezett a helytörténetírás helyzetéről az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Veszprém Megyei Levéltár.

Deák Dóra

A beszélgetést Hermann István, a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár igazgatója vezette. A résztvevők S. Lackovits Emőke néprajzkutató, Hudi József levéltáros, Miklós Tamás helytörténeti kutató és Varga Béla könyvtáros voltak. 

A kötetlen beszélgetés során szóba került, hogy például egy település történetének megírásába egyedül vagy csoportosan érdemes-e hozzákezdeni, milyen forrásbázis áll rendelkezésére a kutatóknak. 

Említésre került a megyei helytörténeti folyóiratok helyzete, valamint, hogy ki jelentesse meg a kiadványokat, könyveket, milyen kiadók vannak, mennyi idő alatt lehet egy-egy honismereti tanulmányt elkészíteni. Hermann István felvetette a képek, képeslapok, családi albumok digitalizálását, videók felhasználását is a helytörténeti kutatásokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!