Gyermeknapi ünneplés - Ajándék, vagy közös program?

Megyei körkép - Május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. A gyermeknap a világ számtalan országában megtartott ünnepnap. Ezen a napon a szülők többsége többet enged meg csemetéjének, mint az év többi napján. Sok család ezen a napon kirándulni megy, fagyizni, sütizni viszi gyermekét.

Deák Dóra

Ugrálóvár, dodzsem, ringlispíl, óriáskerék, vattacukor, lufik minden mennyiségben, színben, formában - számomra ezek mind a gyermeknap elmaradhatatlan kellékei. Az utóbbi időben a gyerekek körében nagyon népszerű az arcfestés is. Sok településen rendeznek ezen a napon gyermekprogramokat, bábelőadásokat, sorversenyeket a környékbeli lurkók részére.

Pomozi Évával egy játékboltban találkozom, ahol épp két kisebb óvodás korú gyermekeivel nézelődik. Megtudom tőle, hogy csak valami jelképes ajándékot kapnak ilyenkor a gyerekek.  

- Nem szoktunk nagy ünnepet csinálni a gyermeknapból, nem igazán szoktuk külön megünnepelni. Idén a háromnapos ünnep miatt kirándulást, hegymászást, szalonnasütést tervezünk a közelben  - mondja a tapolcai hölgy, majd folytatja, hogy a két kisebb fiú a nyirádi rallyra is elmegy az édesapjukkal.

- A családdal minden évben ellátogatunk olyan rendezvényekre is, ahol van ringlispíl, mert azt a gyerekek nagyon szeretik. Ilyenkor természetesen a fagyizás sem marad el - fűzi hozzá mosolyogva az anyuka, majd folytatja a nézelődést a gyerekeivel a fiúk kedvenc játékai körül, a játékautóknál.

Malkovics Beatrixszal már egy parkban találkozom, ahol húsz hónapos kisfiával sétál. Beának a gyermeknapról elsőre az állatkert jut eszébe.

- Gyermekkoromban május utolsó vasárnapján mindig az állatkertbe, majd a mellette található vidámparkba mentünk a szüleimmel. Emlékszem aznap mindig nagyon serénykedtünk otthon a testvéremmel, hogy mielőbb elindulhassunk a vadasparkba. Ez olyan kellemes emlékként maradt meg bennem, hogy szeretném folytatni a hagyományokat. Ezért a párommal úgy döntöttünk, hogy a veszprémi állatkertben töltjük ezt a napot és Dávid első állatkerti élményéből a nagyszülők és a keresztfiaim sem maradnak ki, ők is csatlakoznak hozzánk - mondja lelkesen a fiatal anyuka, aki külön ajándékkal, játékkal nem készül az ünnepre.

A gyermeknap is a családi ünnepek közé tartozik, de sajnos vannak olyan gyermekek, akik szüleiktől távol élnek. A Veszprém Megyei Lakásotthonok Igazgatóságának tizenhét lakásotthona van a megyében.

Az itt élő gyermekek hogyan ünneplik ezt a napot? - kérdezem Varga Lászlóné igazgatóhelyettestől.

- Gyermeknap alkalmából az összes otthon lakójának egy közös akadályversenyt szervezünk Bakonybél mellett. Amíg a kicsik az akadályversenyen mérik össze a tudásukat, ügyességüket, leleményességüket, addig a nagyobbak megfőzik az ebédet. Bográcsban készítenek marha gulyást, majd a délután a mozgás jegyében zajlik, ahol tréfás játékok, sorversenyek, foci meccsek lesznek - sorolja az igazgatóhelyettes.

Fotó: Szíjártó János

Címkék#gyermeknap

Ezek is érdekelhetik