Viharok: Több mint 300 riasztást kaptak reggelig a tűzoltók

Budapest - Összesen 331 riasztást kaptak szombat reggelig a tűzoltók a pénteken kora este kezdődött viharos időjárás miatt - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

MTI

Tájékoztatása szerint senki nem sérült meg a viharban, de egy tűzoltó kisebb áramütést szenvedett a kárelhárítási munkálatok során. Szerencsére sérülése nem súlyos - fűzte hozzá.
    
A szóvivő összegzése szerint a viharok elsősorban az ország nyugati és déli megyéiben okoztak jelentős károkat. A legtöbb riasztást - 160-at - Baranya megyéből kapták a tűzoltók.
    
Szentes György hozzátette: a tűzoltóknak legtöbbször - 276 esetben - kidőlt fákat és leszakadt faágakat kellett eltávolítaniuk. A jelentések szerint kidőlt fa vagy leszakadt faág, illetve a viharos szél összesen 22 lakóépület vagy melléképület tetőszerkezetében okozott különböző mértékű - általában néhány százezer forintra becsült - károkat, de senkinek sem kellett ezek miatt elhagynia a lakhelyét. 
    
A kidőlt fák és a letört faágak a vasúti és közúti közlekedésben is fennakadásokat okoztak, elsősorban a Balaton térségében. A Baranya megyei Almamellék főutcáján sárfolyam akadályozta a közlekedést. Ugyancsak sár, illetve vízátfolyás nehezítette a közlekedést Zalakomár, Liszló és Surd térségében is - közölte.
    
A szóvivő beszámolója szerint akadozott az áramszolgáltatás Zalaszentbalázson, ahol fa dőlt egy trafóházra.
    
Szentes György úgy tudja, hogy szombat reggelre mindenütt megszüntették a forgalmi akadályokat, illetve az áramszolgáltatás is helyreállt.
    
Kitért arra is, hogy a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadékvíz néhány helyen pincéket, garázsokat, illetve mélyebben fekvő helyiségeket öntött el. A tűzoltók szivattyúikkal siettek a károsultak segítségére.
    
Több helyen jégverés is jelentős károkat okozott.

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!