Brit GP: Vettel és a Red Bull leiskolázta a mezőnyt

F1 Csatorna - Kettős Red Bull-siker született a Forma-1-es Brit Nagydíjon vasárnap Silverstone-ban: az élről rajtolt német Sebastian Vettel nyert csapattársa, az ausztrál Mark Webber előtt. A harmadik helyet a brazil Rubens Barrichello (Brawn GP) szerezte meg.

PLT

A világbajnoki pontversenyben éllovas brit Jenson Button (Brawn GP) a hatodik, vb-címvédő honfitársa, a tavalyi silverstone-i győztes Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) pedig a 16. lett. 

A rajt sikerült mindenkinek, bár nem egyformán: a pole pozícióból remekül indulva a 21 éves Vettel a brit GP-re alaposan feljavított Red Bulljával azonnal ellépett a többiektől. Az eleddig szinte verhetetlen Brawn GP istálló pilótái közül a brazil Rubens Barrichello úgy-ahogy tartotta vele a lépést, de csapattársa, a világbajnoki pontversenyben vezető, az idei előző hét versenyből hatot is megnyert brit Jenson Button viszont az ötödikről már az elején a kilencedik helyre esett vissza. Az utolsó előttiként elstartolt tavalyi világbajnok Hamilton a 15.-re tört előre, de aztán a középmezőnyben ragadt, akárcsak a 8. rajtpozícióból az elején a 13.-ra "visszamaradt" korábbi kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso (Renault). Webber ugyanakkor tartani tudta a harmadik pozíciót a szépen-csendben csordogáló viadalon, amelyet felhős ég mellett, de eső nélkül, 15 fokos "melegben" bonyolítottak le a rendezők. 

A futam közben a legnagyobb izgalmat a francia Sebastien Bourdais (Toro Rosso) és a finn Heikki Kovalainen (McLaren-Mercedes) összeakaszkodása váltotta ki, de szerencsére csak az autókban esett kár, alkatrészek röpültek szerteszét az ütközéskor, a pilóták viszont megúszták karcolás nélkül. 

Harmadával a vége előtt az első három helyezett sorrendjét egy kerék-, s ebből fakadóan helycsere befolyásolta lényegesen: még éppen húsz kör volt hátra a hatvanból, amikor Webber Barrichello elé tudott visszajönni, s a végéig meg is tartotta második pozícióját. 

A negyedik helyért nagy harcot vívott a brazil Felipe Massa (Ferrari), s külön párban is a német Nico Rosberg (Williams) és Button. Utóbbi feljött az előtte autózók  "nyakára", de előzni nem tudott, így a pontversenyben első brit három ponttal tudta gyarapítani már így is tekintélyes gyűjteményét.

(Fotó: MTI/AP/Luca Bruno)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!