Az erős napsütésre ráfázhatunk - A szabadtéri munka veszélyei

Megyei körkép - A nagy melegben előforduló panaszok (fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal abba kell hagyni!

Tremmer Tamás

A nyári nagy melegben különösen fontos a munkabiztonsági szabályok betartása, betartatása. Az emberek ilyenkor különös és váratlan veszélyhelyzeteknek vannak kitéve, amiket jobb lenne megelőzni.

Az elsősorban szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében óránként biztosítani kell a legalább 5-10 perces pihenőidőt, melyet lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen töltsenek. A folyadék veszteség pótlására vizet (palackozott vizet) kell biztosítani.

A hőkimerülés, a hőguta megelőzését segíti a tarkót takaró fejvédő használata, a könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés, a hidegvizes arc-, kézmosás. A legkritikusabbnak tekinthető időszakban (11-15 óra között) a balesetveszélyes, a magasban végzett munkáknál fokozott körültekintéssel kell eljárni. Gondoskodni kell a tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzéséről is.

Az esetlegesen előforduló panaszok (például fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szomjúság, szapora szívverés) esetén a munkát azonnal abba kell hagyni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!