Csillagok, szépen ragyogjatok - West Side Story a Veszprémi Ünnepi Játékokon

Veszprém - Aki szereti a musicaleket és ismeri a Budapesti Operettszínház legújabb produkcióit, annak nem okozott csalódást a Veszprémi Ünnepi Játékok nyitó előadása, a West Side Story.

Balla Emőke

Leonard Bernstein és Stephen Sondheim a Rómeó és Júlia klasszikus alaptörténetét dolgozta fel a legendás Broadway-musicalben. A shakespeare-i és a zenés sztori egyaránt ismerős; az utóbbi New York West Side negyedében játszódik, ahol két egymással rivalizáló banda szeretné megszerezni a környék feletti egyeduralmat. Az amerikai tinikből álló banda, a Jets és a Puerto Ricó-i emigráns fiatalok bandája, a Cápák közötti feszültség bandaháborúba torkollik. Csakúgy, mint a Rómeó és Júliában, a szerelem itt is győz a viszályokon, a Jets egyik alapítója, Tony beleszeret a Cápák vezetője, Bernardo húgába, Mariába.  A Kerényi Miklós Gábor rendezte előadás az ünnepi játékokon új műfajt teremtett.

A bemutató Bernstein művének zenei nagyságát és nem színpadi megjelenését igyekszik hangsúlyozni. Mert bár van színpad a zenekar előtt és mögött, a színészek jól oldják meg Tihanyi Ákos koreográfiáját, a látványt az Izzó Vízió csapata erősíti egyedi vetítéssel, látványelemekkel, az előadás erőssége mégis a zenekar. Egy olyan hatalmas térben, mint a Veszprém Aréna, jó ötlet a hatalmas kivetítő, ahol a darabhoz illő animáció jelenik meg: hol a cápák és a repülők szimbolikája, hol a New York-i felhőkarcolók, a gyönyörű szerelmes szám alatt pedig egymás utáni vörös betűkkel írva, folyatva: Maria, Maria. A két szerelmes egymásra találásánál ragyognak és folynak a vászonról a csillagok  ahogy az Operettszínház legújabb musicalsikereiben, csillog-villog minden, néha talán több is, mint kéne, az ismert Tonight (Miénk az éj) című számnál egészen a naprendszer, a bolygók jönnek felénk. Ez már sok. Túl sok.

Hiszen van itt két ragyogó csillag, Miklósa Erika és Dolhai Attila, akik szép szerelmespárt alkotnak, bár Miklósa Erika nyilatkozata ellenére ("fontos, hogy Attilával idomuljunk egymáshoz, ne legyen elütő, hogy én opera-, ő pedig musicalénekes") érezni lehetett a két hangszín közti különbséget. Dolhai Attila nagyszerű, erőteljes énekes, vonzó egyéniség, valószínűleg hölgyek sokaságát ríkatta meg, amint előadta Maria című dalát. Miklósa Erika méltónak érezte az előadást ahhoz, hogy saját műfajából tegyen egy kirándulást, beilleszkedett az Operettszínház társulatába. Hangja kiragyog a többiek közül.

A Makláry László vezényelte operettszínházi zenekar remekül szólt - az első két szám hangosítási gyengeségei után -, betöltötte az aréna terét. Anita szerepét Janza Kata, Riffét Száraz Tamás, Bernardóét Petridisz Hrisztosz énekelte. Az Operettszínház egyik sztárja, Szabó P. Szilveszter ezúttal narrátori szerepet kapott  a szövegek maiak, kiszólósak, egyszerűek, könnyen érthetőek.

És ahogy ezt a zenés színházak már évek óta gyakorolják - a külföldi nézőkre is gondolva -, az angol nyelvű szöveg a hatalmas kivetítőn olvasható volt. 

A West Side Story telt ház előtt jó nyitány. Azért az operát nem helyettesítheti. Hiányzik, ahogy az emelkedettség, a katarzis is.


Miklósa Erika és Dolhai Attila párosa
a West Side Story című előadáson
(fotónk a próbán készült)
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!