Parti sétány és szennyvíz - Jogszabályok készülnek a Balatonról

A Balatonnál meg kell oldani a partinak és partközelinek nem minősülő települések szennyvízkezelését, termőhelyi kataszterbe kell sorolni a kiemelt üdülőkörzet szőlő területeit, Balatonkenesén pedig néhány területet más kategóriába kell sorolni.

Nagy Terka

Egy kormányhatározat és egy rendelettervezet tartalmazza ezeket a javaslatokat, amelyek a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján olvashatók.

A Balaton-törvény legutóbb múlt év december 1-jével módosult, az abban meghatározott feladatokat a kormánynak kell végrehajtania. 

Az erről készült kormányhatározat-tervezet első pontja rögzíti, hogy meg kell oldani a partinak és partközelinek nem minősülő települések szennyvízkezelését. Az indoklás kifejti, hogy erre - és a többi feladatra is - komolyabb állami pénz csak a válság elmúltával lesz. 

Így aki építeni akar a Balatontól távolabbi településeken, annak egyedi szennyvízkezelőt kell létesítenie. 

Ez viszont azzal jár, hogy amikor elkészül ott is a csatornahálózat és a szennyvíztisztító, akkor a házi tisztítóval rendelkezők nem kötelezhetők a rákötésre, ami miatt gazdaságtalanok lehetnek ezek a beruházások.

A másik probléma az, hogy a zártkertek megszűnésével sűrűn beépítették a telkeket, rontva a védett tájképet. 

Egyúttal visszaszorult az itteni szőlő- és gyümölcstermelés is. Ezért kell a borszőlő termőhelyi kataszterbe besorolni a kiemelt üdülőkörzetben lévő ilyen területeket. 

A határozat-tervezetben szerepel még az állami tulajdonú vízparti területek vagyonkezelésének és hasznosításának a meghatározása, továbbá a vízpart kijelölése is. 

Ez utóbbi kapcsán a feltöltött területeket be kell vezetni az ingatlan nyilvántartásba. Feladat a parti sétányok létrehozása is.
A minisztériumban készült másik anyag a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter rendelet-tervezete, amely Balatonkenesét érinti. A korábbi rendeletben különleges kikötőterületként meghatározott telek üdülőterületté lesz átminősítve. 

A Matáv és a Honvéd üdülő jelenlegi megjelölése: különleges szabadidőközpont. Miután ott a szálláshelyek nem bővíthetők, a két üdülő oktatási és kutatási központ besorolásba kerül. A Honvéd üdülő emellett egészségügyi terület kijelölést is kap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!