Születésnapi örömkoncert - Salif Keita estje zárta a Veszprémi Ünnepi Játékokat

Veszprém - Az afro-pop élő legendája, Salif Keita lépett fel a Veszprémi Ünnepi Játékok záró estjén. Az idei fesztivál a korábbiaknál több látogatót vonzott, több jegybevételt hozott.

Balla Emőke

Veszprémben ünnepelte hatvanadik születésnapját a világzene egyik képviselője, a Maliban született Salif Keita. Az Afrika arany hangjaként emlegetett zenészt meghatotta a gyönyörű veszprémi környezet, az érseki palota előtti tér, Isten jelenléte. 

Számára az az igazi ünnep, amikor színpadon lehet, a közönséggel találkozhat. Salif Keita sorsát nehezítette, hogy albínónak született, ezért közössége kiközösítette őt. 

A '70-es évek közepén került a nemzetközi érdeklődés központjába, a helyi sikerek ellenére a '80-as években Párizsba költözött, hogy zenéje nagyobb közönséghez jusson el. 


Salif Keita könnyed, popos hangzású afrikai dalokból adott ízelítőt
(Fotó: Kőrösparti Beatrix)


Első afro-pop lemezei, melyek az elismerést meghozták számára, itt jelentek meg. 

Salif Keita dallamos popzenét játszik, az európai, amerikai és afrikai dallamok a tradícionális hangszerek kíséretében keverednek. Szívesen nyúl vissza a gyökerekhez, az afrikai kultúrához, amit ma is magáénak érez. 

Veszprémi koncertjén ezekből a könnyed, popos hangzású afrikai dalokból adott ízelítőt, zenekarával együtt remek hangulatot varázsolt. 

A zenészeken látszott, hogy élvezik a muzsikát, öröm az együttlét, öröm a fellépés, öröm az élet. A két vokálos hölgy nemcsak ének-, de tánctudásával, mozgásával is elkápráztatta a közönséget, eredeti afrikai táncokat láthattunk. 

Nemcsak a vasárnap esti koncert, de a fesztivál is nagy sikert hozott. Mészáros Zoltán főszervező elmondta, a Veszprémi Ünnepi Játékok az előző évekhez képest több látogatót, magasabb jegybevételt hozott. 

A szervezők célja, hogy minőségi produkciókat, műfajuk legkiválóbb előadóit hívják meg a rendezvényre, a közönség értékeli ezt a törekvést. 

Az öt koncertre 12-13 ezer néző volt kíváncsi  a Veszprém Arénában rendezett programon 3300-an vettek részt, kulturális eseményen korábban ennyien még nem voltak , a jegybevétel meghaladta a 40 millió forintot. 

Ez egy egy fiatal fesztivál, sok még a tanulnivaló, a szervezők évről-évre több tapasztalattal rendelkeznek, öt-tíz év múlva már kevesebb hiba lesz. 

Az idei esztendő egyik tanulsága, hogy az állóhelyes koncertek jó ötletnek bizonyultak, ám közel öt órás programot (amilyen a szombati volt) legközelebb nem szabad szervezni és a tér befogadóképességével is számolni kell (a csütörtöki Gipsy Kings-koncerten mozdulni nem lehetett). 

Összességében a szervezők pozitívan értékelik, sikeresnek tartják az idei fesztivált. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!