Táncos szeretne lenni - Sinka Lídia második helyezést ért el az Európa-bajnokságon

Veszprém - Sinka Lídia A tánc című koreográfiával profi kategóriában második helyezést ért el a németországi Európa-bajnokságon. A tizenhárom éves kislány a Táncművészeti Főiskolára jár, táncos szeretne lenni.

Balla Emőke

Sinka Lídia a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdióban kezdett táncolni. Négy és fél éves korában került be a csoportba, "mindenképpen táncolni akartam", mondja. Egy év tanfolyam után már a versenyzők között szerepelt, Lidi óvodás volt, amikor a stúdió művészeti vezetője, Kiszelyné Czibik Tünde már egyéni koreográfiát készített számára.

A közönségnek Borsókisasszonyként mutatkozott be, táncolt pillangót, macskát, Harisnyás Pippit, Bohóc című koreográfiája 2004-ben az osztrák Europa Openen arany minősítést kapott.

A kislány álma teljesült, mikor három évvel ezelőtt felvették a budapesti Táncművészeti Főiskolára, negyedikesként a nulladik évfolyamot kezdte, Murányi Judit balettmester osztályában. Édesanyjának nagy dilemma volt, elengedje-e mellőle pici lányát, aki Pesten kollégista lett, gyerekként kellett megállnia a helyét. A közismereti tárgyak mellett délutánonként szakmai foglalkozásokra járt  történelmi társastánc-, karaktertánc-, képességfejlesztés-, balett- és néptáncórákra.

Lídia meséli, nagy élmény volt számára, hogy a Magyar Állami Operaház színpadán kész művészek mellett táncolhatott; szerepelt a Diótörőben, a Bajadérban. Bár az iskolában az első években a klasszikus balett-tanítás az erős - szakosodni a kilencedik évfolyamtól lehet -, őt inkább a modern tánc érdekli. Jó táncos szeretnék lenni, később szívesen tanítanék, fogalmaz Lidi, aki a következő tanévet egy Veszprémhez közelebbi városban, Győrben kezdi, a Győri Balettintézetben.

Iskolai elfoglaltsága miatt a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdióba csak hétvégenként és szünetekben tudott visszatérni. A legutóbbi, A tánc című koreográfia olyan jól sikerült, hogy a kvalifikációs versenyről kijutott a merseburgi Európa-bajnokságra, ahol profi, junior, showtánc, modern tánc kategóriában második helyen végzett. Héttagú zsűri előtt, nemzetközi mezőnyben mutatta be produkcióját. Csúszott a színpad, izgultam nagyon, állítja, de tanára, Kiszelyné Czibik Tünde hozzáteszi: Lidi nagyon tehetséges, ügyes, jól szereplő kislány, tekintetével megfogja a közönséget.

A művészeti vezető elmondja, a stúdióba 265-en járnak, a veszprémi mellett csoportok működnek Zircen, Várpalotán, Ajkán, Balatonkenesén és Balatonfőkajáron. Mindig vannak  olyan fiatalok, akiket szívesen irányítana a Táncművészeti Főiskolára, de ez nagyon sok áldozatot követel a családtól, nehéz egy kisgyereket általános iskolásként messzi városba elengedni. Czibik Tünde büszke a balatonfüredi Bablena Dollyra is, aki Veszprémből indult, a Győri Balettintézetben táncolt, majd a bécsi balettkonzervatóriumba készül.

Nagyon összetett dolog, kiből lesz sikeres, tehetséges táncos, mondja Kiszelyné Czibik Tünde. Fontos, hogy legyen hajlékony, flexibilis, legyen ritmusérzéke, térlátása, mozgástanulási, mozgáskoordinációs képessége, egyensúlya, tudjon ugrani, forogni, az is kérdés, alkatilag alkalmas-e, milyen géneket, tulajdonságokat örökölt. Fontos, hogy szorgalmas legyen és kitartó, érzelmileg stabil, képes legyen elviselni a kudarcokat is.


Kiszelyné Czibik Tünde, a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió művészeti vezetője
és versenyeket nyert, ügyes tanítványa, Sinka Lídia
Fotó: Kőrösparti Beatrix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!