Új vírus - Egy 79 éves férfit oltottak be először az új vakcinával - Veszprémi rendelőben is tesztelnek

Pilisvörösvár - Egy veszprémi és egy pilisvörösvári háziorvosi rendelőben pénteken megkezdték az új influenza elleni oltóanyag tesztelését; elsőként egy 79 éves budapesti férfi kapta meg a védőoltást - közölte Tamás Ferenc pilisvörösvári orvos.

Nagy Terka

A háziorvos, aki pénteken 31 felnőttnek adta be a pilisborosjenői Omninvest Kft. gyártotta vakcinát, elmondta, hogy a tervek szerint Veszprémben és Pilisvörösváron 100-100 önkéntest oltanak be augusztus 20-ig. Az oltóanyagot 18 és 60 év közötti, illetve 60 év feletti önkénteseken tesztelik, akik között a helyieken kívül más településekről érkezőket, illetve budapestieket és Pest megye északi részén lakókat is találni - tette hozzá.
    
Tamás Ferenc tájékoztatása szerint nem kaphatja meg a tesztoltást az, akit az elmúlt fél évben szezonális influenza ellen már beoltottak, de a pszichiátriai betegségben szenvedőket is visszautasítják. Kizáró ok továbbá néhány betegség, illetve bizonyos gyógyszerek szedése, és egyelőre a 18 év alattiakat se fogadják.
    
A háziorvos elmondta: arra számítanak, hogy a teszt-oltáson átesetteknél esetleg jelentkező mellékhatások legfeljebb lokális izomérzékenységre korlátozódnak majd, ugyanúgy, mint a hagyományos influenza oltás után.
    
Mindenesetre az oltást követő 1-3 napon telefonon érdeklődnek az önkéntesek hogylétérol, majd 21-28 napon belül kontrollra, illetve vérvizsgálatra hívják vissza oket. Ekkor derül ki, hogy a páciensek szervezetében kialakult-e a H1N1 elleni védettség, amit a független laboratóriumokba eljuttatott véreredmények alapján többszörösen is ellenőriznek. Ha mindent rendben találnak, akkor megkezdődhet a gyermekek tesztelése, szülői engedélyhez kötve - közölte.
    
A háziorvos, aki egyben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem családorvosi tanszékének helyettes vezetője elmondta, hogy Pilisvörösvári rendelőjében 130-an jelezték, szívesen lennének önkéntesek. Az a 79 éves, a főváros XI. kerületében lakó férfi aki legelsőként kapta meg a vakcinát, "kinyomozta" az oltás helyszínét, majd saját térképét követve indult el Pilisvörösvárra.
    
Székely Tamás egészségügyi miniszter augusztus 5-én jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében összesen hatmillió vakcinát fognak beszerezni, ebből az Egészségügyi Világszervezet (WHO), továbbá az  Európai Járványügyi és Betegségmegelozési Központ (ECDC) útmutatásainak megfeleloen a lakosság 40 százaléka oltható be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!