Az egyháziaknak bizakodni kell - Dr. Varga István rektor a szakokról, külföldi kapcsolatokról

Veszprém - Az idei tanév újdonsága a mesterszak, valamint az, hogy a lelkészképzésben tanulók ezentúl nyaranta végzik majd a gyakorlatot, mondta dr. Varga István, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola rektora, akit a tanévnyitó kapcsán kerestünk.

Balla Emőke

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolát dr. Szendi József 1991-ben szervezte újjá, a jelenlegi épületet az intézmény 1994-ben kárpótlásként kapta vissza, a régi szeminárium épületéért. Az oktatás lelkészképző és hittanár képző szakkal 1994. szeptember 12-én kezdődött, a szociális munkás szak 1995-ben indult, ez a három szak a mai napig él. A szociális munkás szakosok a gyakorlatot Veszprémben és környékén szociális intézményekben végzik, a hittanárok a Padányi gyakorlóiskolában mentor tanárok mellett készülnek, a lelkészképző szak hallgatói az egyházmegye különböző plébániáin töltik gyakorlati idejüket, eddig a hatodik évben, ezután nyaranta teljesítik az előírt gyakorlatot.

Magyarországon a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen kívül Pécsett, Győrben, Veszprémben, Pannonhalmán, Szegeden, Nyíregyházán, Egerben és Vácott van hittanár- és lelkészképzés. Az intézmények nemcsak saját egyházmegyéjükből, de az ország egész területéről fogadják a hallgatókat. A Bologna-folyamatot a világi oktatás mellett az egyházi oktatásba is bevezették.

- Nekünk, kis intézményeknek, nagyon nehéz a Bologna-folyamatra átállnunk - mondta  dr. Varga István rektor. - Nehéz körülmények között tudjuk biztosítani az órákat, nagyon sok órát kell tartani, sok tanárra van szükség, állandó oktatókra és óraadókra. Több oktatónk PhD doktori fokozattal rendelkezik, másnak teológiai licenciája van.

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola több külföldi intézménnyel áll kapcsolatban, a legrégebbi a passaui együttműködés, néhány éves az angers-i, az udinei, a freiburgi kapcsolat, a helsinki szociális munkás főiskolán is tanítottak már oktatóik. A kapcsolat egyoldalú, magyar diákok utaznak. Három hallgató Rómában és Passauban tanult több évig, majd Veszprémben folytatta tanulmányait, az Erasmus program keretében három-négy hónapot töltenek külföldön a diákok, ezt a főiskolán is szorgalmazzák. A hittudományi főiskola könyvtára német, olasz, francia, angol nyelvű, ez is segíti a diákok idegennyelvi készségének elsajátítását. A 20 ezer kötetes könyvtár korszerű és nagyon fejlett, majdnem minden kötete új. A főiskolán tanév közben rendszeresek az előadások, konferenciák; minden évben megrendezik a pedagógiai, egyháztörténeti, filozófiai, az ökumenikus hitoktatói konferenciát.

Arra kérdésre, hogy milyen volt az idei beiskolázás, a rektor így válaszol: - Csökken a hallgatói létszám. Ma nem vonzó a hittanári pálya, nem tudjuk megfizetni a hittanárokat, ennyi pénzből nem tudják eltartani a családjukat. Ez nemcsak erkölcsi, de anyagi veszteséget is jelent számunkra, hiszen az állam a mi intézményünknek is a hallgatói létszám alapján biztosítja az állami normatívát, a fejkvótát, az egyházak önerőből képtelenek fenntartani iskoláikat. Ha nem is bíztató a helyzet, az egyházaknak, egyháziaknak mindig bizakodni kell. Ez lételemük.

A Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolának  a kihelyezett kaposvári tagozattal együtt  összesen 236 hallgatója van, az intézménybe idén 72 elsőévest vettek fel. Az oktatók és hallgatók közötti kapcsolat barátibb, emberibb egy kis intézményben, mint egy nagy egyetemen  az oktatók személyesen ismerik a hallgatókat, akik bármilyen gondjukkal, problémájukkal kereshetik őket.

(Fotó: Andrónyi András)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!