Cseh Tamás-emlékest - Másik János, Peter Ogi, Gryllus Dániel

Budapest - Az egy hónappal ezelőtt elhunyt, múlt csütörtökön eltemetett dalszerző-előadóművészre, Cseh Tamásra emlékeznek barátai, zenésztársai, tisztelői szombaton a budapesti Gödör Klubban. Az est fellépői közül az MTI Másik Jánost, Gryllus Dánielt és Peter Ogit kérdezte.

Nagy Terka

A rendezvényen fellép a szerzőtárs-zenésztárs Másik János, jelen lesz Cseh Tamás szövegírója, Bereményi Géza, mellettük Bérczes László, az elhunyt énekes barátja, a Cseh Tamással készült beszélgetőkönyv szerzője is beszélni fog.
    
Cseh Tamás és Bereményi Géza dalait szombaton Másik János, Víg Mihály (Balaton), a Kaláka együttes, Bródy János, Bérczesi Róbert (Hiperkarma), a Vidámpark zenekar, Frenk, Leskovics Gábor (Pál Utcai Fiúk), Korom Attila, Nyeső Mari, Bárdos Deák Ági (Kontroll Csoport), Mester Csaba, valamint Peter Ogi (Spions) adja elő.
    
Másik János szerző- és zenésztársként közreműködött Cseh Tamás első, legendássá vált lemezén, az 1977-ben megjelent Levél nővéremnek című albumon. A billentyűs-énekes Másik János akkor az Interbrass dzsesszzenekar vezetője volt, később játszott a Kőszegi Groupban, a Dimenzióban, az Európa Kiadóban, a Balatonban, a Trabantban és a Trance Balance-ban is és számos filmzenét írt.
    
"Zenész barátaimon, Novák Jánoson és Márta Istvánon keresztül ismertem meg Cseh Tamást, akit láttam a Huszonötödik Színházban és nagyon tetszett, amit csinált. Néhány nappal később találkoztam Bereményi Gézával és hármasban szinte azonnal dolgozni kezdtünk. A Levél nővéremnek három hét alatt készült el, és azonnal komoly színházi és szellemi sikert aratott" - emlékezett Másik János az MTI-nek.
    
Mint mondta, bár ezt követően folytatta saját zenei pályafutását, a Levél... ott maradt a köztudatban. A Levél nővéremnek 2 végül 1994-ben, Az igazi levél nővéremnek 2004-ben jelent meg.
    
"Tamás a kreatív együttműködésben és mint társaság is rendkívül vibráló, színes személyiség volt, aki ritkán tapasztalható szuggesztív előadói képességekkel rendelkezett. Ötleteink sokszor a turnék közben játszott romantikus kalandregények valamiféle esszenciálisan leképezett aláfestőzenéi voltak. A legjobban az együtténeklések kapcsán fonódott össze eggyé, amit külön-külön is képviseltünk, vagyis a szenvedélyes szabadságszeretet, ugyanakkor a kötöttségekhez szintén vonzódtunk" - fogalmazott a zenész.
    
Peter Ogi, az egykori legendás Spions punkegyüttes alapítója az MTI-nek azt emelte ki, hogy ő maga leginkább rajongója, tisztelője Cseh Tamásnak, kapcsolatuk nem a munkában jelent meg, inkább szellemi szinten.
    
"Pályafutásom során nagyon sokat dolgoztam együtt Másik Jánossal, és Tamással hármasban nem kevés időt töltöttünk egy társaságban a Káli-medencében, ebben benne volt például Dénes József Dönci és Víg Mihály is" - fejtette ki, hozzátéve, hogy Cseh Tamással csak egy albumon szerepeltek együtt, ez a Dönci Project által készített Dixi emléklemez volt.
    
Mint mondta, Cseh Tamás fantasztikus ösztönzenész, előadó és dallamíró volt, aki egy sanzonvilágot képviselt, ő viszont a Spions-szal, Molnár Gergellyel a 70-es évek végén egy agresszív, erőszakos punkvilágot valósított meg; a kettő nagyon távol állt egymástól. "Mi felvettük a fegyvert és úgy harcoltunk, be akartunk lépni a küzdőtérre, Cseh Tamás viszont a bölcsességével, az indián pszichológiájával és filozófiájával inkább ki akart lépni onnan. Vigaszt adott és reményt, önkritikát és öntükröt, olyan dolgokat mondott ki, amiket nem mertünk" - fogalmazott Peter Ogi.
    
Hangsúlyozta: bár Cseh Tamás dalai látszólag egyszerűek voltak, szellemi üzenete jelentős volt, hatása felért egy lelki vezetővel, egy tömegekre ható pappal.
    
Peter Ogi elmondta, hogy a Megyek az utcán, a Nincsen más és az Arthur Rimbaud elutazik című Cseh Tamás-dalokat fogja előadni szombaton a Gödör Klubban.
    
Mint azt az esten szintén fellépő Kaláka együttes vezetője, Gryllus Dániel felidézte, még valamikor a 80-as évek közepén egy alkalommal egy napon volt Cseh Tamás- és Kaláka-koncert Szegeden, és mivel a zenekar autója lerobbant, úgy alakult, hogy Cseh Tamás kocsijával indultak Szegedről Székesfehérvárra, a másnapi Kaláka-fellépésre. Ezen az úton került szóba, hogy Cseh Tamás esetleg énekelhetne a Kaláka tervezett karácsonyi lemezén; a Szabad-e bejönni ide Betlehemmel? végül 1990-ben jelent meg, rajta a József című dalt adta elő Cseh Tamás. Néhány közös karácsonyi fellépésük is volt a Marczibányi téri Kaláka-klubban.
    
A karácsonyi együttműködés aztán jóval később még egyszer megismétlődött: tavaly Cseh Tamás utolsó hangfelvétele volt a Fel nagy örömre! című karácsonyi lemez, amit Gryllus Dániel adott ki.
    
"Sokszor mondogatta nekem, hogy van neki egy kéziratos karácsonyi dallistája, amit még a nagymamája írt össze Erdélyben. Akkor már hagyománnyá vált a Kaláka karácsonyi fellépéssorozata, és lettek új karácsonyi lemezek is, például Sebestyén Mártával. Tamás akkor már beteg volt, így 2007-ben nem tudta megcsinálni az albumot, és tavaly sem hittem benne, hogy sikerülhet. Aztán mégis jelentkezett, hogy fel tudja énekelni, és 2008 őszén fel is vettünk nyolc dalt, ami megjelent karácsonyra" - emlékezett Gryllus Dániel.
    
Szintén Gryllus Dániel keze alatt jelent meg 2004-ben a Hangzó Helikon sorozatban Cseh Tamás Ady-lemeze, Novák János zenéjére és hangszerelésében. Bár ez csak a sorozat harmadik darabja volt, a Hangzó Helikon megvalósításának ötlete akkor született meg, amikor ezt az Ady-albumot tervezték - mutatott rá a zenész.
    
"Cseh Tamás titka hitelességében, őszinte előadói attitűdjében rejlett. Érdekes, hogy a mi együttműködésünk valójában kilógott Cseh Tamás repertoárjából" - jegyezte meg Gryllus Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!