Puska helyett objektív!

A pápai Gyurom János gyermekkora óta együtt él a megunhatatlan, mindig újat mutató természettel. Három évtizeden keresztül vadászott, de a puskát szép lassan felváltotta egy másik fegyver : a fényképezőgép.

Napló

Puska, messzelátó, fényképezőgép - mindegyik egy kulcs a természethez, mindegyik más rejtekajtót nyit meg, s a látott kép aszerint változik, hogy melyik ajtón lépünk be - írta Tildy Zoltán. Gyurom János szintén belépett ezeken a rejtekajtókon, hol vadászként puskával és távcsővel, hol puskával és fényképezőgéppel. Harmincéves vadászmúlt és rengeteg tapasztalat van a háta mögött. Fényképezőgépet 1982-ben vett először a kezébe, azóta ezen keresztül is figyeli a vadon élő állatok szokásait, viselkedését. A fotózás szeretete akkor hatalmasodott el rajta igazán, amikor megjelent a digitális technika, olyannyira, hogy ma már jobbára csak fotósként járja az erdőt.
- Természetfotós barátaim képeit nézegetve elcsodálkoztam, milyen dinamikusak, a fotókon ott volt a valós élet, egy-egy bemozdulás, röpte és a többi. Ilyet séta közben nem lehet elkapni! Ekkor határozta el, neki is kell egy madármegfigyelő állomás. A Bakonyban épített egy vizes élőhelyet, valamint egy kis helyiséget (nagyobb részt a föld alá), ahonnan zavartalanul figyelheti az élőlények mozgását. A területre sokan betévednek. A mű négy éve készült el, azóta minden szabad idejét itt tölti, szinte nincs olyan nap, hogy ne fordulna meg az állomáson. Napjairól pontos feljegyzést vezet: időjárás, hőmérséklet, állatok megjelenése és viselkedése. Állt (ült) már lesben plusz 48,5 fokban, de mínusz 10-ben is. Határozottan állítja: megérte.- Fel sem tudom sorolni, mit kínált nekem tálcán a természet az elmúlt években! Olyan különlegességeket láttam, például keresztcsőrűt, örvös légykapót, amikhez másként nem jutnék hozzá! Gyurom János nemcsak él a természetből, tesz is érte. Az állomáson rendszeresen eteti a madarakat. Hat odút is kihelyezett. Büszkén mondja: mindegyikben volt költő pár! Kisiskolásokat is fogadott már, akiknek itt tartottak környezetvédelem-órát. Azzal, hogy kiül a madármegfigyelő állomására, nincs vége a tevékenységének, igazából ezzel kezdődik. Odahaza aztán a fotókat feldolgozza, a jobbakat kiválogatja, nyomdába viszi. A kész képeket fel kell kasíroznia, paszpartut készít hozzá, hogy a bemutatókon méltó módon adja vissza azt az élményt, amit ő is átélt a természetben. A Bakony Fotóklub tagjaként, de önállóan ugyancsak rengeteg kiállítás résztvevője volt már. Bemutatkozásait díjeső kíséri, szinte mindenhonnan elhoz valamilyen elismerést. Legutóbb Veszprémben, a III. Királyi régió fotópályázaton nyert első díjat. Képei ma a Pannon Egyetemen, a magyar fotográfia napja alkalmából nyílt kiállításon láthatóak. A pápai Hemóban pedig szeptember 24-én nyílt tárlata.

Tevékenységének értékét növeli, hogy a fotózás tudományát autodidakta módon sajátította el. Munkájára az elmúlt évek során rengetegen felfigyeltek. Egy könyvkiadótól például felkérést kapott: készítsen képeket biológia-tankönyvbe.
- Az unokáim az én tankönyvemből tanulnak! - mondja nem kis örömmel a hangjában. Egyébként a termését szívesen megmutatja. Képeit fajonként könyvtárakba rendezte, s ezeket a saját honlapján ingyenesen közszemlére bocsátotta. Bárki hozzáférhet, aki érdeklődik a természet iránt.Hatvanegy évesen fiatalokat megszégyenítő lelkesedéssel és lendülettel járja az erdőt. Meddig lehet ezt csinálni?
- Az elmúlt években a természetfotózás életem szerves részévé vált. Azt csinálom, amit szeretek és örömömet lelem benne. Örülök, ha a képeim közt olyanok is vannak, amelyek tetszenek és élményt nyújtanak mások számára. Szülővárosom, Pápa és környéke, a Bakony minden nap a felfedezés örömét kínálja. Megfogott az élmények, a természet, az élővilág sokszínűsége. Aki ebbe egyszer belekóstolt, tudja, a természetfotózást soha nem lehet abbahagyni.A képeit nézegetve be kell lássuk, igaza van: a megújuló természetből mindennap lehet merítkezni. Pápa és környéke, a Bakony mindennap a felfedezés örömét kínáljaGyurom János hitvallása:

Várakozva figyelni egy madárfüttytől hangos erdőben, ahová a távoli harangszó is csak megfáradva ér el, vagy egy hajnali tóparton figyelni az ébredő természet változó pasztellszíneit - gyönyörűség! Várni az erdei tisztásra kiváltó szarvasbikát vagy a kotorékból kibúvó rókát - izgalom! Megfigyelni éjszaka a madarak viselkedését  - titokzatosság! A tóparton lessátorban éjszakázni és várni a gyönyörű napfelkeltét - kaland! Megcsodálni a Bakony erdei fölött önfeledten köröző madarakat - szabadság! Minddezek megörökítése fotón, hogy újra átélhessem a színeket, a fényeket, az élményeket - ez a természetfotózás!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!