Támogatás a vidéki örökség megóvására

Berhida - Száztizennégymillió forint támogatásáról döntöttek a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület Leader Helyi Akciócsoport illetékességi területén, tudtuk meg Pergő Margit elnöktől és Kontics Mónikától, a munkaszervezet vezetőjétől.

Győrffy Árpád

A tavaly október és az idén január közötti beadási időszakban összesen 47 kérelem érkezett az akciócsoport illetékességi területéről az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 3-as tengelyének négy támogatási célterületére be. 

A jogszabályi kötelezettségének megfelelően az akciócsoport elvégezte az kérelmek előzetes pontozását, valamint az elnökség döntött a jogcímek közötti forrásallokáció módosításáról. 

A vidéki örökség megóvása támogatási jogcím keretében elérendő minimális ponthatárt 110 pontban, míg a mikrovállalkozások pályázatai esetében 118 pontban határozták meg. 

Ennek megfelelően az akciócsoport területén 76,6 millió forint támogatást osztanak ki, amiből a Felsőörsi Református Egyházközség a parókia felújításához 29,5 millió, a szentkirályszabadjai plébánia a templomtorony felújítására 6,2 millió, a litéri önkormányzat az általános iskola felújítására 30,3 millió, az ősi református egyházközség a templom felújítására 10,6 millió forint támogatást kap. A beruházások teljes értéke 84 millió forint. 

A mikrovállalkozások fejlesztése jogcímen két pályázó 14,2 millió forint támogatást kap összesen 29,5 millió forint értékű beruházás megvalósításához. Közülük az AHA Team Kft. Magán színház fejlesztésre Balatonakarattyán 3 millió, a Baustone 48 Kft. litéri, szentkirályszabadjai gépbeszerzésre 11.2 millió forintot kap támogatásként.

A 2009 novemberében megnyíló támogatási időszakban a vidéki örökség megőrzése jogcímen 24,9 millió, a mikrovállalkozások fejlesztése jogcímen 172,5 millió forint lesz pályázható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!