Állnak a hórácsok

Megyei körkép - A Magyar Közút szakemberei megkezdték a hófogók felállítását az utak mentén.

Tremmer Tamás

Veszprém megye úthálózata 1635 kilométer, amelyből több szakaszt védenek a hóátfuvások ellen. A Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek Veszprém megyében mintegy 22 kilométernyi hórácsa van, ezekből csak a veszélyesebb helyekre  védendő főútvonali szakaszokra, télen nehezen járható ívek, kanyarok mellé jut, tájékoztatott Zugor István területi referens. Ezen felül közel 30 kilométernyi erdősávot is telepítettek már, ezek jobbára a 8-as főútvonal mentén találhatóak.

A hófogók kihelyezését a közelmúltban kezdték, 40 százaléka már a helyére került. A munkát a Bakonyban indították, s azok a helyek maradnak utoljára, ahol jelenleg még mezőgazdasági munkák folynak. Mindenesetre a telepítéssel november 15-ig szeretnének végezni.

 

Zugor István megjegyezte, a hórácsok évről évre fogyószköznek bizonyulnak, többnek lába kél a szezon alatt. A régi farácsosat tüzifának használják a tolvajok, az újabb netlonhálósat pedig nyúlketrecnek használják előszeretettel. Hiába tesznek feljelentést, a tettesek mindig ismeretlenk maradnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!