Befejeződött a vasutassztrájk

Budapest - Befejeződött a két órás országos figyelmeztető vasutassztrájk, az öt reprezentatív szakszervezet kedd délelőtt 10 és 12 óra között a mellékvonalak tervezett bezárása ellen tiltakozott.

MTI

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, a sztrájk vége után azonnal megkezdték a menetrend szerinti közlekedés helyreállítását.
   
A szóvivő közlése szerint a budapesti elővárosi forgalomban a délutáni órákra a vonatforgalom már kiszámíthatóvá válik, míg a távolsági és InterCity vonatok előreláthatóan az esti, későesti órákban menetrend szerint közlekednek.
   
Az érkező nemzetközi vonatokat a határállomások befogadták, délben elindultak, az induló nemzetközi vonatok pedig az eredeti menetrendjükhöz képest késve közlekednek - tette hozzá.

Korábban:

A MÁV-START Zrt. szerint néhány száz vonatot érint a vasutas szakszervezetek kedd délelőttre tervezett kétórás figyelmeztető sztrájkja.

A vasúttársaság hétfői közleményében azt ígéri, hogy a délutáni órákra az elővárosi vonatforgalom már kiszámítható lesz, a távolsági és InterCity vonatok pedig az esti, későesti órákra menetrend szerint közlekednek.
   
A Volán busztársaságok elfogadják járataikon a MÁV-START Zrt. által kibocsátott vasúti bérleteket a kedden 10 és 13 óra között a délelőttre tervezett vasutassztrájk által érintett területeken. A Volán társaságok járatai a vasúti bérlettel megegyező viszonylatban vehetők igénybe.

A vasúti bérleteket és arcképes igazolványokat a BKV Zrt. szintén 10 órától 13 óráig fogadja el.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a szolgálatban lévő vasutasok többsége támogatja a sztrájkot.

A vasutas szakszervezetek változatlanul azt követelik, hogy a kormány vonja vissza a mellékvonalak bezárásával kapcsolatos tervezett intézkedéseit és haladéktalanul kezdődjenek meg a tárgyalások egy hosszú távú közlekedéspolitikai koncepcióról.
    
Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a munkabeszüntetés néhány száz vonatot érint, ezek az állomásokon várakoznak. Az alapszolgáltatásokat a szakszervezetek biztosítják, a vonatokat fűtik, s a szomszéd állomásokra is eljuttatják a szerelvényeket.
 

Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalatai alapján a budapesti Keleti pályaudvaron csak egy vonat indulása szerepel a tájékoztatón, míg a berlini nemzetközi járat 150 perces késéssel indul.
    
A pályaudvaron egyetlen vonat érkezését sem jelezték.
    
A Keleti pályaudvaron viszonylag sok utas vár a sztrájk befejezésére, míg néhány vasutas "sztrájk" feliratú transzparenseket helyezett ki a vágányok közé.

Nem közlekednek a vonatok a Nyugatiban sem

Az MTI helyszíni tudósítójának tapasztalatai alapján minden meghirdetett vonat indulását kiírták a tájékoztatóra, azonban azok csak várhatóan 90-120 perces késéssel indulnak el. A sztrájk ideje alatt egyetlen vonat sem érkezik a pályaudvarra.
   
A Nyugatiban kedden fél tizenegykor viszonylag sok utas várta a sztrájk végét és a vonatok indulását, míg a vasutasok a Keleti pályaudvarral ellentétben itt nem tettek ki semmilyen, a sztrájkra utaló transzparenst.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!