Kijjebb a gödörből

Veszprém - Mindenféle előzetes egyeztetés nélkül az eddigi állami támogatás 80 százalékát akarta elvonni a kormány a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségétől, ami az érdekvédelmi szervezet megszűnését jelentette volna.

Martinovics Tibor

A szociális minisztérium sokáig nem akart tárgyaló asztalhoz ülni, erre Szőke László a szövetség elnöke közleményben tiltakozott, aminek hatására végül elkezdődtek a tárgyalások. Az egyeztetések illetve a közvélemény nyomásának eredményeként támogatásuk egy részét visszakapták. Megoszlanak a vélemények ez mire lesz elég. Csak a legrosszabbat kerülték el, vagy ennél azért többről van szó?

A kormány kínálta támogatás a vakvezető-kutya kiképző iskola bezárását, a hangos- és Braille-könyvtár megszűnését, a pontírású folyóiratok, könyvek, illetve a gyermekek speciális tankönyveinek beszüntetését valamint a látássérültek segédeszköz ellátásának drasztikus csökkenését eredményezte volna. A szolgáltatások beszüntetése mellett jelentősen sérült volna az érdekvédelmi tevékenységünk is – összegez az országos szövetség elnöke, aki hozzá teszi, ezt, a lehető legrosszabb verziót, azaz a szövetség megszűnését sikerült elkerülni.

– Meggyőződésem, hogy a közvélemény nyomására sikerült változtatni a helyzeten. A 2002 óta változatlan támogatás ilyen drasztikus csökkentése, a szervezet ellehetetlenülése valahogy megérintette a társadalmat. Nem kaptuk ugyan vissza a támogatási keretünket, több mint harminc millió forinttal kapunk kevesebbet jövőre, ha a Parlament rábólint az egyezségre, de úgy vélem a jelenlegi gazdasági helyzetben ez egy elfogadható kompromisszum. Be kellett látnunk, hogy az átfogó megszorítások alól mi sem húzhatjuk ki magunkat – vélekedett Szőke László. Az elnök kérdésünkre, miszerint mennyire látja hosszú távon biztosítottnak a szövetség finanszírozását hangsúlyozta: eddig is évről évre kellett megküzdeniük a támogatásukért, így az nem egy szokatlan helyzet számukra, hogy biztosítékokat ezúttal sem kaptak.

A Vakok Országos Szövetsége a jelen állás szerint az idei 207 millió forint éves támogatási keret helyett jövőre 70 millió forintot kap az érdekvédelmi tevékenységre, és további 27,5 milliót a szolgáltatások első félévi finanszírozására. Emellett a kormány biztosít egy 76 millió forintos pályázati keretet, amelyet számos más alapítvány és egyesület társaságában a szövetség is felhasználhat, persze ha élni tud a lehetőséggel és nyertes pályázatot ír. Ráadásul a pályázati keret nem támogatja a segédeszköz-ellátást, a speciális tankönyvkészítést, és a hangoskönyv készítést. Ezek finanszírozását nehéz lesz előteremteni – jegyezte meg a szövetség elnöke, aki kiemelte a gyógyászati segédeszköz-ellátás eddig sem volt túl jó, az egészségbiztosító eddig sem adott támogatást például az életvitelt könnyítő, úgynevezett beszélő eszközökre, mint például a vérnyomásmérők vagy a mérlegek. Ezekért a használati tárgyakért háromszor-négyszer annyit kell fizetnie egy fogyatékossággal élőnek, mint ezen áruk hagyományos kivitelű darabjaiért.

– Inflációkövető költségvetést szerettünk volna. Hát ettől messze vagyunk. Át kell gondolnunk a szolgáltatásainkat, biztos lesznek területek ahol karcsúsítanunk kell, ez elkerülhetetlen. Erről azonban egyelőre nem döntöttünk, mérlegelnünk kell a lehetőségeket – mondta végezetül Szőke László.

Magyarországon mintegy 45 ezer súlyosan látássérült, és 20 ezer vak ember él. Az országos szövetség közel húszezer tagot számlál, minden megyében van szervezete az érdekvédelmi egyesületnek. A megyében hatszáz regisztrált gyengén látó él, Szőke László szerint potenciálisan több, mint ezerháromszáz súlyos látáskárosultról beszélhetünk a térségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!