Hol is hibázzuk el? - A nyolcvanöt éves Szenes Iván ma is aktív

Budapest - Fényes Szabolcs és Szenes Iván írta a dalokat, dalszövegeket Csiky Gergely Kaviár című zenés vígjátékához, melyet pénteken mutat be a Petőfi Színház. Szenes Iván nyolcvanöt évesen is aktív, televíziós műsorra készül.

Balla Emőke

- Fényes Szabolcs testi-lelki jóbarátom volt, kiváló színpadi szakember, a Kaviárban is annyira közös volt a munka, azt se tudtuk, ki írja a szöveget, ki írja a zenét - meséli Szenes Iván a darab születésének körülményeit.

- A Kaviár egy aranyos, kellemes kis darab, az előadás egyik nagy slágere A legtöbb ember ott hibázza el című. Voight Ági előadásában a Gyurgyevó is nagy siker lett, Ági fantasztikus teljesítményt nyújtott az akkori bemutatóban. A József Attila Színház Iglódi István rendezésében pár évvel ezelőtt felújította a darabot, nem tudom, hogy jobb lett-e vagy sem, sok mindenben különbözött a korábbitól.

Szenes Iván elmondja, Bujtor Istvánhoz jó barátság fűzte, nagyon szerette őt, Latinovits Zoltánt és Frenreisz Károlyt, ezért is vállalta a veszprémi bemutatót, amit Bujtor ugyan más címmel szeretett volna műsorra tűzni, ám abba ő nem egyezett bele.

Igaz, hogy nemcsak a húsz éveseké a világ, kicsit szomorkás a hangulata, főleg a korok száma miatt, idézi a slágereket. Kétszer kettő néha nem öt, de nyolcvanöt, nem kis kis kor, állítja. Kérdezem, hogy van, megvagyok, tűröm magamat, válaszolja. Megajándékozta magát egy SzínHázzal, Házzal nagy H-val, mert ebben a házban élt és alkotott édesapja, Szenes Andor többek között Kálmán Imrével, Lehár Ferenccel. A Szenes Színház azok között a falak között működik, ahol a régi pianínón nemcsak Hofi Géza vagy Karádi Katalin, de Csortos Gyula, Latabár Kálmán, Honthy Hanna, Bodrogi Gyula könyökölt.

A Szenes SzínHázban az író felvonultatja életművének legjelentősebb slágereit, ugyanakkor egy érdekes kulturális központot hoz létre, a magyar könnyű műfaj új otthonát, amely alkalmas televíziós felvételek készítésére is. Az író most éppen a Háznak állít emléket, egy műsort készít, amit a Magyar Televízió decemberben mutat majd be. Olyan tehetséges előadók énekelnek benne, mint Gábriel, Dér Heni vagy Oláh Ibolya, Szenes Iván a fiatalokkal is megtalálja a hangot.

Szenes Iván író, dalszövegíró, dramaturg, zeneszerző beleszületett a szakmába. Fiatalon elhunyt édesapja, Szenes Andor többet vitte Honthy Hanna és a többi nagyság öltözőjébe, mint a játszótérre. 1979-től a Vidám Színpad dramaturgjaként, kabarék szerkesztőjeként, menedzsereként dolgozott, Szenes Iván verseivel és részben átdolgozásával több mint száz színdarabot, filmet, rádió- és tévéjátékot mutattak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!