A Kisjézusra várva

Veszprém - Ilyenkor nem csak a Kisjézus születését várjuk, hanem szeretnénk a lakosság figyelmét visszahozni, ráirányítani erre a fantasztikus, középkori hangulatra.

Varga Domokos Péter

A város polgármestere, mint egyéni körzetből megválasztott képviselő mondta ezt Margit-romoknál rendezett karácsonyváró ünnepségen. 

Az alkalomhoz ideálisabb környezetet keresve sem lehetett volna találni. Itt szebben szólnak a karácsonyi dalok, hitelesebben hat a betlehemes játék. Az előbbit az Iciri-piciri együttes adta elő, az utóbbi a Dózsa György Általános Iskola 4.b osztályos tanulói, felkészítő tanáruk Szászné Csala Nóra.

Debreczenyi Jánostól megtudtuk, hogy immár hetedik éve rendeznek itt bensőséges hangulatú előkarácsonyt a környék lakói. A karácsonyfát a HM Verga Zrt. biztosítja minden évben, a gyönyörű, négyméteres ezüstfenyőt az ácsként dolgozó  Csicsics-család tagjai állítják be. A világításhoz és a hangosításhoz az áramot a rendezvény közvetlen közelében álló családi házban élő Markó István bocsátja rendelkezésre. A költségeket a képviselői keretből biztosítják. Ha valakinek még több is kellett a hangulathoz, azt forralt bor és forró tea várta.

A Margit-romok nem önálló városrésze Veszprémnek, hanem a Dózsavároshoz tartozik. Hajdan a várat, az ott lévő épületeket hívták Felsővárosnak, az alatta lévő részt pedig Alsóvárosnak. Itt éltek azok az iparosok, akik kiszolgálták a várban élőket. A Benedek-hegy túloldalán lévő Szerelem-sziget valamikor tó volt, abban áztatták a bőrt a tímárok, vagy középkori szóhasználattal a tobakosok. Ennek emlékét őrzi még ma is a Szerelem-sziget feletti Tobak utca elnevezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!