A szerencsétlen harmincharmadik

A futball történetének legnagyobb bravúrja és egyben hibája lett volna, ha az ír válogatott 33. csapatként kijut az eredetileg harminckét tagú mezőnyt felvonultató világbajnokságra. Az ország szövetsége ugyanis a napokban ezt kérte a FIFA-tól.

Horváth Gábor

A történet előzménye valószínűleg senki számára sem ismeretlen: Robbie Keaneék a vb kapujában, a franciák elleni pótselejtezőn buktak, egy szabálytalan gólnak köszönhetően. A gallok csatára Thierry Henry egyértelműen kezezett a sorsdöntő találat előtt, óriási vitát kiváltva a közvéleményben.

Egyesek szerint ez egy alávaló és kirívóan sportszerűtlen tett volt, ami miatt újra kellett volna játszani a mérkőzést, rengetegen szolidarítottak a vesztes féllel, egy svéd napilap még bocsánatot is kért a honfitárs sípmester figyelmetlenségéért. Mások a szabálykönyvben leírtakat hangsúlyozták: nem történt bírói műhiba, csak tévedés, ezért nem lehet már változtatni az eredményen.

A kívülállók vélekedésénél azonban sokkal érdekesebbek az érintettek reakciói. Franciaország nem tudott őszintén ünnepelni, a szurkolók fintorogva vették tudomásul azt, hogy kedvenceik részt vehetnek a világbajnokságon, Henry szerint a legigazságosabb az lett volna, ha megismétlik a selejtezőt. Az ír nemzet egy emberként lázadt fel, még az igazságügyi miniszter is az újrajátszás elrendelésére kérlelte az illetékeseket. Ezt elutasították, ahogyan azt is, hogy a vesztes együttes létszám felettiként mégiscsak ott lehessen jövőre Dél-Afrikában.

Minden tiszteletem a szimpatikus ír csapaté, de talán a kedélyek megnyugvása után ők is belátják, hogy a kéréseik elfogadása üvöltő precedensként kínos láncreakciót váltott volna ki a futballvilág történelmileg szerencsétlenebb felében. Évtizedes és kevésbé régi sebek szakadtak volna pillanatok alatt fel. Gondoljunk csak az 1954-es vb döntőre, amelyen Puskás szabályos találatát érvénytelenítették, az 1966-os fináléban Anglia hosszabbításban megadott fantomgóljára, vagy néhány frissebb példára.

Idén májusban majdnem botrány tört ki a Chelsea-Barcelona BL-elődöntőn, amelyen a bíró teljesen kiborította a londoniakat. De emlegethetnénk a Lombard Pápa-Ferencváros NB I-es bajnokit, a Veszprém megyei csapatnak három pontjába került Arany Tamás játékvezető súlyos tévedése.

Azt szokták mondani, hogy a sport hosszútávon igazságot szolgáltat, de ez csak üres frázis. A profik tudják, hogy kívülről nem várhatnak segítséget, csak erről most az írek elkeseredettségükben megfeledkeztek.

Ha valaki, mi magyarok nagyon is megértjük őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!