Egy kis herendi szubjektív

Herenden vagyunk, 2009. Karácsony előestéjén. Minden postaládába megérkezik az Önkormányzat ajándéka, a Herendi Objektív. "Ötödik évfolyam, első szám, január-december" – ez áll a címoldalon. A lap egyetlen "aktualitása" a település első emberének ünnepi köszöntője, amely ugyan bárhol, bármelyik évben megjelenhetett volna, mert nincs benne egyetlen helyi, egyetlen időszerű gondolat sem.

Kiss Nikolett

Talán tudta maga a szerző is, hogy nem is várta ezt tőle senki. Tudta, ez mostanában nem szokás. De az "újság" megjelent, mert valamikor ezt is megígérték. És az ígéret úgy szép, ha megtartják.

Minden esetre ne maradj le róla Karácsony este kedves herendi, hogy alig egy éve éppen korcsolyázni volt kedve alsó tagozatosainknak, olvasd, hogy milyen szép  volt a februári farsang... Olvasd, hogy milyen elképzelésekkel vetik majd’ magukat a 2009-es tanévbe oktatási intézményeink szakmai munkaközösségei...  Olvasd, hogy az év első negyedében milyen szép sikereket értek el a herendi tanulók, sportolók a különböző versenyeken, kupákon, próbákon... Vitán felül áll: mindannyian megérdemlik a méltató szót – ami soha sem késő.

Komolytalan lenne még a kérdést is feltenni, hogy a Herendi Objektív szerkesztői mit gondoltak, amikor "elengedték" ezt a lapot. Mert mi lehet a válasz: "nagy ívben le vagy sajnálva kedves szereplő, az olvasókkal egyetemben", vagy "mindegy mit írunk, de mert megígértük", vagy "mi úgy látjuk, hogy ennyi volt 2009-ben Herenden, ami említésre méltó", vagy... Egyik sem jó válasz, azt hiszem. 

Ja, hogy válság van? És egy újság kiadása pénzbe kerül? Ja, hogy az ígérettel ez nem volt bekalkulálva? Hát csak azt tudom mondani, mint öt évvel ezelőtt: tessék szétnézni, hogy mások hogyan csinálják. Tessék egy kicsit hátra nézni, tessék beleszagolni, hogy hogyan lehet együtt lélegezni, együtt mozdulni a saját környezetünkkel, hogyan lehet ott és akkor jelen lenni, amikor valami megmozdul, sikerül vagy éppen elbukik.

Pap László "paplaci"
Herend

Címkék#Herend
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!