Fagy és balesetek - Sok áldozata van az amerikai kemény télnek

USA - Hatalmas hóesések és kemény fagyok teszik próbára az amerikaiakat, a jeges utak okozta közlekedési balesetekben kedd óta 18-an vesztették életüket. Európában és Észak-Afrikában is páratlan mennyiségű csapadék esett.

MTI

Az Egyesült Államok középső részén egyetlen nap alatt 20 centiméter vastag hóréteg keletkezett, az ítéletidő miatt több száz repülőjáratot töröltek. A hatóságok autópályákat zártak le Oklahomában, Dél-Dakotában és Texasban, hogy elkerüljék a tömeges karambolokat. Több helyen rendkívüli állapotot rendeltek el, miközben felszólították az embereket, hogy lehetőleg ne mozduljanak ki otthonukból, illetve, ha mégis kénytelenek, akkor legyen náluk vészhelyzetre összeállított készlet. Dallas-Fort Worthban nyolcvan éve nem volt példa fehér karácsonyra.

Európában főként Svájcban tombolt vihar, egy vonat kisiklott, de senki sem sérült meg. Ausztriában lavina sodort el egy autót. Az oroszországi Szentpétervár 1881 óta nem látott annyi havat, mint ezekben a napokban. Marokkóban sokan meghaltak a hatalmas esők és áradások nyomán történt autóbalesetekben. A Kanári-szigeteken tomboló vihar miatt lezártak repülőtereket, ezrek rekedtek La Palmán, Gomerán és Hierrón. La Palmán mintegy tízezren maradtak áram nélkül.

Brüsszelben 23 év óta először volt fehér karácsony, sok hó ugyan nem esett, de ahhoz elegendő, hogy "hivatalosan" is "megerősíthessék". Igaz, a későn kelők ebből már semmit nem láttak, mert a hó elolvadt. Január elejére kemény hideget jósolnak.     Hollandiában a jeges utak okoztak fennakadásokat, a kisebb koccanások, ütközések miatt összesen 300 járművet voltak kénytelenek elvontatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!