Kivégezték a halálra ítélt brit állampolgárt Kínában

Méreginjekcióval kivégezték kedden Kínában azt az 53 éves brit állampolgárt, akit kábítószer-csempészés vádjával ítéltek halálra.

MTI

A brit diplomácia az utolsó pillanatig minden tőle telhetőt megtett Akmal Shaikh éltének a megmentéséért. London szerint a férfi mentálisan beteg volt, ezért nem szabadott volna kivégezni. A kínai igazságügyi szervek nem találták meggyőzőnek az elítélt egészségi állapotára vonatkozó érvelést. 

Gordon Brown brit miniszterelnök a leghatározottabban elítélte honfitársa kivégzését.

"Megdöbbentett és elkeserített, hogy kitartó kegyelmi kérvényeinket elutasították. Különösen lesújt, hogy nem mérték fel Akmal Shaikh mentális egészségi állapotát" - hangsúlyozta a kormányfő a külügyminisztérium által közzétett közleményben.

Az 53 éves Shaikh hétfőn az őt meglátogató rokonaitól tudta meg egyáltalán, hogy mi történik vele. A rokonok az utolsó pillanatban nyújtottak be számára kegyelmi kérvényt. 

A háromgyerekes Shaikot 2007-ben vették őrizetbe, miután Tádzsikisztánból Kínába utazott repülőn, diplomatatáskájában 4 kilogramm heroinnal. A kínai hatóságoknak azt mondta, hogy nem tudott a kábítószerről, és a táska nem az övé.

Kína kedden védelmébe vette a döntést. "A kínai igazságszolgáltatás szigorúan a törvénynek megfelelően kezelte az ügyet " - közölte egy kínai külügyi szóvivő.

A Reprive londoni székhelyű jogsegélyező civil szervezet szerint 50 év óta Shaikh volt az első európai, akit kivégeztek Kínában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!