Vendégváró finom falatok - Karácsony, szilveszter és ami közötte van

Ma kezdődnek a vendégjárások, a gasztronómia ünnepei, ezért ebből az alkalomból kerestünk még egy beigli receptet azoknak, akik, hozzám hasonlóan az utolsó pillanatban sütik meg ezt a finomságot, valamint egy főételt és egy desszertet kértünk Halász János Tapolcán élő mesterszakácstól.

Varga Ibolya

Húsrolád baconos savanyú káposztával töltve

Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéscomb, vagy szűz, 10 dkg bacon, 1 kisebb vöröshagyma, 25 dkg savanyú káposzta , fűszerkeverék, só, bors, színes paprika, 2 dkg liszt, 1 db tojás. Szükséges mennyiségű olaj a sütéshez. Hagymás pirított burgonya: 60 dkg burgonya, 1 pici fej vöröshagyma, só, bors, kevés zsír a pirításhoz. Aszaltszilva vörösborban párolva: 25 dkg aszaltszilva, 3 dl vörösbor, forralt bor fűszer.

Elkészítése: A megtisztított vöröshagymát felszeleteljük és a kockára vágott baconon megfonnyasztjuk. Rátesszük a kinyomkodott savanyú káposztát, és átpirítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és rászórjuk a lisztet. Kicsit átforgatjuk, és hozzáadjuk a csíkokra vágott színes paprikákat. Félretesszük, amikor kihűlt, akkor  keverjük bele az egész tojást.

A húst nyitott szeletre vágjuk, klopfoljuk, fűszerezzük, majd belerakjuk a tölteléket, és feltekerjük. Hústűvel rögzítjük. Olajat melegítünk és minden oldalát szép ropogósra, sütjük.

A burgonyát előfőzzük, és karikára vágjuk. A vöröshagymát apróra felvágjuk, és zsírban megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt burgonyát. Sózzuk, borsozzuk, és jól átpirítjuk.  Az aszalt szilvát langyos vízben pár percig állni hagyjuk, átöblítjük, és feltesszük a fűszerezett vörösborban főzni. Tűzforrón tálaljuk.

Pezsgő sorbet

Hozzávalók 4 személyre: 12 gombóc vaníliafagyi, 4 dl pezsgő, 1 citrom, kristálycukor, tejszínhab és gyümölcs

Elkészítése: Egy kistányérba kristálycukrot teszünk. A kelyhek száját bekenjük citrommal, majd a cukorba mártjuk. Megvárjuk, hogy megszilárduljon a cukor és kelyhenként 3 gombóc vanília fagyit adagolunk. Hozzáöntjük a pezsgőt, kelyhenként 1 decilitert, összekeverjük iható állagúra. Színes szívószállal és eperrel vagy koktélcseresznyével díszítjük. A tetejét díszíthetjük tejszín rózsával is.

Beigli

Hozzávalók a máktöltelékhez: 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál fahéj, 1 db citrom reszelt héja, 2 evőkanál méz, 20 dkg kristálycukor, 2,5 dl tej, 40 dkg darált mákv, 8 dkg mazsola
A diótöltelékhez: 1 db citrom reszelt héja, 1 kávéskanál fahéj, 8 dkg mazsola, 1 evőkanál méz, 2 dl tej, 20 dkg kristálycukor, 40 dkg darált dió
A tésztához: 4 dl tej, 1 csipet só, 6 dkg kristálycukor, 2 db tojás, 3 dkg élesztő, 1 kg finomlisztv, 50 dkg margarin

Elkészítése: A lisztet átszitáljuk, az élesztőt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk. Második lépésként a lisztet a lágy margarinnal, a cukorral és a sóval, valamint a megkelt kovásszal és a megmaradt tejjel sima tésztává gyúrjuk. A tészta legyen félkemény és a kezünktől váljon el. Letakarva, körülbelül 30 percig pihentetjük. A tésztát 6 egyforma részre osztjuk és téglalapokká nyújtjuk. Dió- vagy máktölteléket kenünk rá és összesodorjuk. A rudakat margarinnal kikent sütőlapra, egymástól kis távolságra elhelyezzük és mindegyiket három-három helyen megszúrjuk.

Egy egész tojást és egy tojássárgáját felverünk, bekenjük vele a tésztarudakat és hagyjuk meleg helyen megszáradni. Ismét bekenjük és hagyjuk megszáradni. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten megsütjük. Szép repedezttnek kell lennie. Diótöltelék készítése: A tejet felforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a darált diót. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverés közben átforraljuk, 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk. (Ha túl híg, kevés zsemlemorzsát adhatunk hozzá.)

Máktöltelék készítése: A tejet felforraljuk és leforrázzuk vele a darált mákot. Belekeverjük a mazsolát, a mézet és a fűszereket. Állandó keverés közben felforraljuk. Ízlés szerint 1-2 evőkanál lekvárral gazdagíthatjuk.

Címkék#karácsony
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!