A H1N1 felfalta a szezonális influenzát

A H1N1 vírus bekebelezte a szezonális influenza kórokozóit, az elmúlt hetek és hónapok influenzaszerű megbetegedései mögött egyértelműen az új vírus áll - válaszolta érdeklődésünkre a regionális tiszti főorvos.

Martinovics Tibor

- A H1N1 az új, szezonális influenza vírus. A többféle kórokozó közül ez lett a győztes, mivel jóval agresszívabb, alkalmazkodóbb és gyorsabb. Ebben nincs semmi meglepő, erre számítottunk. Várhatóan idén már nem is lesz külön védőoltás H1N1, illetve szezonális influenza ellen, egy védőoltást lehet majd igényelni - vélekedett dr. Bujdosó László.

A regionális tiszti főorvos hozzátette: bár a jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, csappant az újinfluenzás megbetegedések száma, ezzel még bizonyosan nem zárult le a vírus terjedése, várhatóan újabb betegséghullám következik majd.

Bujdosó László ezért továbbra is fontosnak tartja, aki még nem oltatta be magát a H1N1 ellen, az minél előbb tegye meg, illetve a jellemző tünetek megjelenése esetén azonnal forduljon orvoshoz.

Az ÁNTSZ adatai szerint eddig a régióban tizennégy olyan beteg halt meg, akinél regisztrálták a H1N1 vírust, közülük hárman a megyében, illetve hatvanhárman kerültek súlyos légúti fertőzéssel kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!