A miniszter nem reagált

Veszprém - A Magyar Államkincstár és a Megyei Gyámhivatal segítő hozzáállásának is köszönhetően, gyakorlatilag gond nélkül lezajlott a szervezeti átállás a veszprémi kistérség szociális ellátó szervezeteinél - tudtuk meg Francia Ferenctől, a kistérségi munkaszervezet vezetőjétől.

Győrffy Árpád

Mint korábban már lapunkban olvashatták a Veszprémet, Herendet és 18 községet összefogó társulás január 1-től a kistérség intézményévé fogadta a korábban a megyei jogú város fenntartásában működött Egyesített Szociális Intézményt, amelybe beolvasztották saját korábbi hasonló feladatú intézményeiket és az új szervezetet megbízták az érintett szociális feladatok végzésével.

A Veszprémi Kistérség Egyesített Szociális Intézménye a jövőben várhatóan olyan településeken is biztosít majd szolgáltatásokat, ahol ezeket eddig civil szervezetek végezték.

Az eddigi információk szerint a területen korábban szociális szolgáltatásokat végző civilek sikertelenül szerepeltek a támogatások odaítélésére meghirdetett pályázaton, így a feladatok ellátásának a megszervezése az érintett helyi önkormányzatokra maradhat.

Jelentős változás a társulás életében az is, hogy mostantól külső vállalkozók helyett saját dolgozókkal végeztetik el a belső ellenőrzési munkát. Ehhez kettővel bővítették a munkaszervezet létszámát.

Francia Ferenc elmondta azt is, hogy az önkormányzati miniszter még nem reagált a kistérség polgármestereinek közös levelére.

Köbli Miklós hajmáskéri polgármester, a társulás elnöke az ünnepek előtt arról tájékoztatta Varga Zoltánt, hogy a társulás szerint az idei évre elfogadott költségvetési megszorítások teljesen ellehetetlenítik a települési önkormányzatokat és együttesen a kistérséget is.

A kistérségben összesen csaknem 700 millió forint a megszorítások hatása. Tartalékokkal nem rendelkeznek, amit lehetett, már racionalizáltak, feladat elhagyásra nincs módjuk - írta többek között.

Köbli Miklós jelezte azt is, hogy a költségvetést tényként kezelik, nem igazán bíznak abban, hogy a kialakult helyzeten változtatnának, de véleményüket mindenképpen tudatni akarták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!