A védőoltás ellenére lett újinfluenzás közel húsz gyerek Bakonyoszlopon

Bakonyoszlop - Közel húsz gyermek betegedett meg a helyi nevelőotthonban. Korábban mindegyikük megkapta a H1N1 elleni védőoltást, mégis influenzaszerű tüneteket produkáltak. Hármuknál az ÁNTSZ vizsgálat kimutatta az újinfluenza vírus jelenlétét.

Martinovics Tibor

- Nem tudjuk egyelőre, mi okozta a megbetegedéseket. Vért vettünk a gyerekektől és torok váladékot, három esetben a vizsgálatok ki is mutatták a H1N1 vírust, de az további vizsgálatok tárgya, hogy az újinfluenzának volt e kóroki szerepe a tünetekben – válaszolta kérdésünkre dr. Bujdosó László. A regionális tiszti főorvos elmondta, egy speciális, úgynevezett savópár vizsgálattal állapítják majd ezt meg az Országos Epidemiológiai Központban, eredmény két hét múlva várható.

A nevelőotthonban lévő mintegy ötven gyermek még tavaly novemberben megkapta a H1N1 elleni védőoltást, ennek ellenére betegedett meg a múlt héten közel felük, így kérdésessé vált a védőoltás hatékonysága. Ezzel kapcsolatban Bujdosó László határozottan állította: soha nem mondták, hogy a vakcina teljes védettséget nyújt, a klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a 12 év alatti gyerekeknél 80 százalékos, a 12 év felettieknél 90 százalékos hatékonyságú az oltás.

– Egyértelmű: továbbra sincs a védőoltásnál hatékonyabb eszköz a vírus ellen. A bakonyoszlopi nevelőotthon lakóinál egytől egyig enyhe lefolyású volt a betegség, egyetlen gyermek sem került kórházba, azonnal megkapták a vírusellenes gyógyszereket, szövődmény egyetlen esetben sem alakult ki. Lehet összetett fertőzéssel van dolgunk, ezért a megbetegedések körülményeinek megállapítására további vizsgálatok szükségesek – fogalmazott Bujdosó László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!