Koalíció az egészségünkért

Balatonfüred - Kistérségi egészségügy koalíciót hozott létre a városi tisztiorvosi szolgálat. Az önkormányzatokat, civil szervezeteket és szakembereket tömörítő szervezet legfontosabb célja növelni az egészségügyi szűréseken való részvételt.

Martinovics Tibor

Az Alsóörstől Balatonszepezdig terjedő terület huszonegy településének lakosságát felölelő szervezet új kezdeményezésnek számít, annak ellenére, hogy országos programról van szó, amelyet valamennyi kistérségben meg kell valósítani, a megyében a tapolcai régió mellett itt alakult meg elsőként a koalíció.

- A rossz népegészségügyi adatok mindenki előtt ismertek, ugyanakkor a lakosság több, mint fele még mindig nem veszi igénybe a térítésmentesen járó szűrővizsgálatokat. Valamit tenni kell, hogy javuljon az arány, újra és újra tudatosítani kell a vizsgálatok fontosságát. Legalább 70 százalékos részvételre lenne szükség, hiszen ezekkel a szűrésekkel rengeteg betegség megelőzhető illetve könnyebben gyógyítható lenne. A szervezet ezért dolgozik majd, illetve igyekszik bővíteni a társadalom egészségfejlesztési ismereteit – válaszolta érdeklődésünkre a kistérségi tiszti főorvos, a frissen alakult koalíció elnöke. 

Dr. Fadgyas Erzsébet a csütörtökön a helyi közösségi házban rendezett alakuló ülésen kiemelte: a szervezet segít az önkormányzatoknak, hogy megalkossák az adott település egészség tervét, egyrészt mert az egészségügyi fejlesztéseket célzó pályázatok egyik alapfeltétele ez, másrészt egy ilyen program valóban hatékonyan képes növelni a lakosság egészségtudatosságát, saját egészségével kapcsolatos felelősség érzetét. Az érintett települések közül jelenleg csak Füred és Tihany rendelkezik ilyen tervvel, meg is látszik az eredménye, itt az országos átlagnál többen jelentkeztek szűrővizsgálatokra - jegyezte meg a tiszti főorvos.

- Az iskolákban is szeretnénk elindítani az egészségfejlesztési programokat, hiszen a friss adatok azt mutatják, a melanoma előfordulása egyre gyakoribb és a fiatal korosztályt is érinti - mondta Szentesiné Gergely Mária kistérségi védőnő, aki hangsúlyozta a minél szélesebb körű tájékoztatás a másik legfontosabb feladata a koalíciónak.

 

A tüdő-, emlő-, méhnyakrák illetve a szív és érrendszeri szűrővizsgálatok mellett a daganatos megbetegedések szűrését is végzik a térségben, így a szájüregi-, bőrgyógyászati-, vastagbél- és prosztatarák szűrés is hozzáférhető. Néhány napja Paloznakon rendeztek átfogó szűrővizsgálati napot, a következő még márciusban Csopakon lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!