Mardzsai offenzíva - Sikeres a legnagyobb afganisztáni hadművelet

Hádzsi Kari Száhib/Mardzsa - Szinte teljesen az afgán hadsereg ellenőrzése alá került a tálibok fellegvárának számító Mardzsa városa és környéke, s a lázadók menekülnek a térségből, ahol három nappal ezelőtt nagyszabású offenzívát indított a hadsereg a külföldi erőkkel együtt - közölte hétfőn egy parancsnok.

MTI

Aminullah Patinai, a Mustarak ("Együtt") fedőnevű hadműveletben részt vevő afgán egységek vezetője közölte a sajtóval, hogy a katonák elfoglalták és ellenőrzésük alatt tartják Mardzsa és Nad Ali települések térségét, s a két város is "szinte teljesen" az ellenőrzésük alá került. Patinai szerint a tálibok elhagyják az övezetet, de hátrahagyott pokolgépeik veszélyt jelentenek.

A védelmi tárca egyik magas beosztási tisztségviselője szerint a hadvezetés azt fontolgatja, hogy hétfőn bejelenti a mardzsai hadművelet végét.

A hadműveletet irányító amerikai tengerészgyalogos egység egyik tisztje viszont azt mondta, hogy katonái még mindig a tálibok "elkeseredett ellenállásába", orvlövészcsoportokba ütköznek Nad Ali és Mardzsa egyes részein. Mardzsa északi részén például egy páncélozott járműoszlopot legalább három orvlövészcsapat vett tűz alá, ami jelentősen lelassította a konvoj előrehaladását. Voltak olyan orvlövészek, aki vették a bátorságot, hogy ötven méterre megközelítsék a katonákat - mondta a tiszt.

A hadműveletben eddig 27 tálib fegyveres, 12 civil és legkevesebb két NATO-katona - egy amerikai és egy brit - vesztette életét.

A szövetséges erők a bő nyolc éve tartó afganisztáni háború legnagyobb hadműveletét indították meg szombatra virradóra a dél-afganisztáni Hilmend tartományban található térségben. Az offenzívában összesen 15 ezer afgán és külföldi, főleg amerikai katona vesz részt. Mardzsa csak egy a tálibok dél-afganisztáni erődítményei közül, s megfigyelők és nyugati titkosszolgálatok illetékesei szerint a mostani offenzíva a lázadókkal szembeni új amerikai stratégia első próbája lehet.

Európai lapok a hadműveletről

A dél-afganisztáni Hilmend tartományban indított legújabb tálibellenes hadműveletnek arról kell meggyőznie az egyre inkább kétkedő amerikai és nagy-britanniai közvéleményt, hogy a külföldi szövetségesek afganisztáni jelenlétének világos célja van, amelyet a gyakorlatban is megvalósítható - írta a The Independent című brit napilap.

Az offenzíva jó esetben azt is megmutathatja, hogy a NATO és az afgán hadsereg katonái képesek együttműködni, a felkelőktől visszahódított területeket meg tudják tartani, és az ígért újjáépítés gyorsan látható eredményeket hozhat - vélte a londoni újság.

A Süddeutsche Zeitung azt írta a szombatra virradóra indított Mustarak ("Együtt") kódnevű művelet kapcsán, hogy a NATO katonai erővel próbálja tárgyalóasztalhoz kényszeríteni az iszlamistákat. "Nem nagy kihívás katonai eszközökkel elűzni a lázadókat egyik tartományból a másikba. Az igazi feladat a térség tartós biztosítása, illetve a kábítószer-termelésen túl valamilyen gazdasági perspektíva nyújtása. (...) Az új offenzíva ugyanolyan kevéssé fogja befolyásolni az ázsiai ország sorsát, mint a legutóbbi Afganisztán-konferencia Londonban" - vélekedett a müncheni napilap.

A berlini Die Tageszeitung úgy látja, hogy Barack Obama csapaterősítési stratégiája az amerikai hadsereg iraki forgatókönyvét követi. Csakhogy Irakot és Afganisztánt nem lehet "egy kalap alá venni". Ami esetleg Irakban működhet, nem lesz feltétlenül recept a sikerre Afganisztánban is. Ott a központi kormányzat még soha nem tudta ellenőrzése alá vonni az ország teljes területét, és a biztonsági erők messze nincsenek olyan helyzetben, hogy képesek lennének megtartani az ellenségtől visszahódított területeket - írta a német lap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!