Ismét börtönben az egykori gyermekkorú brit gyermekgyilkos

London - Kilenc év szabadság után ismét bebörtönözték a múlt század leghírhedtebb nagy-britanniai gyermekgyilkosságának egyik elkövetőjét, Jon Venablest, aki maga is gyermekkorú volt a brit társadalmat máig felkavaró bűncselekmény idején.

MTI

Venables és barátja, Robert Thompson egyaránt 10 éves volt, amikor 1993-ban egy liverpooli bevásárlóközpontból édesanyjától elcsalták és egy vasúti töltés mentén brutálisan megkínozták, majd téglákkal és egy vasrúddal agyonverték a kétéves James Bulgert.   

Thompsont és Venablest akkor meghatározatlan idejű elzárásra ítélték. Ők voltak a legfiatalabb bűnözők a brit kriminalisztika XX. századi történetében, akik ellen gyilkosság címén emeltek vádat. Az angol-walesi büntető jogszabályok éppen 10 éves kortól teszik lehetővé a bűnügyi felelősségre vonást.

A két gyilkost azonban 2001-ben - hatalmas felháborodást keltő döntéssel -, szigorú feltételekkel szabadlábra helyezték. Mindketten új személyazonosságot kaptak, és a hatóságok azóta sem fedték fel, hogy hol laknak.

Annak idején több mint 300 ezren írták alá a szabadon engedésük ellen tiltakozó petíciót.

A brit igazságügyi minisztérium azonban kedden késő este bejelentette, hogy Venables ismét rács mögött van. Az indoklásban csak annyi szerepelt, hogy a most 27 éves gyermekgyilkos megsértette a szabadlábra helyezés feltételeit, de a minisztérium ennek mibenlétét nem részletezte.

Venables egykori védője, Laurence Lee azt mondta a BBC-nek: elképzelhető, hogy volt védence visszatért Liverpool környékére, aminek tilalma szerepelt a szabadlábra helyezés feltételei között, vagy megpróbált kapcsolatba lépni az áldoztat családjával, ami viszont önmagában súlyos bűncselekménynek számít.

A brit társadalmat mélyen megrázó bűnügy tárgyalását annak idején az egész világsajtó páratlan érdeklődéssel követte. Az akkori brit belügyminiszter a törvények adta jogánál fogva 15 évben határozta meg azt az időt, amelyet a két gyermekkorú gyilkosnak mindenképpen börtönben kellett volna töltenie. Ám az ügy eljutott az európai emberi jogi bíróság elé, amely egyrészt törvénysértőnek mondta ki, hogy a két gyereket felnőtt bíróság elé idézték, másrészt kötelezte Nagy-Britanniát arra, hogy ne a belügyminiszter, hanem bírói testület határozzon az ítélet minimális időtartamáról.

Venablest és Thompson végül azzal az indokkal engedték el nyolc év után, hogy személyiségük megváltozott, és már nem jelentenek veszélyt a társadalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!