Újabb számlagyárat lepleztek le!

Budapest, Balatonfüred - A közelmúltban leleplezett számlagyárnak balatonfüredi érintettje is van. Akár hatvan gyanúsítottja is lehet az ügynek.

Mátételki András

Az akcióban 45 pénzügyőr nyomozó vett részt, akik egyszerre két budapesti és 13 vidéki helyszínen - köztük Balatonfüreden - tartottak házkutatást.

Több ezer oldal könyvelési anyagot, fiktív számlákat, cégiratokat, számlatömböket és számos számítógépet foglaltak el. Az ügy érdekessége - tudtuk meg Kránitz Gyula századostól, a pénzügyőrség közép-dunántúli regionális nyomozó hivatalának osztályvezetőjétől, hogy az érintettek Számlagyár elnevezésű szoftvert használtak munkájukhoz.

Az ügy fő gyanúsítottja egy 46 éves budapesti férfi, akit már előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság adócsalás megalapozott gyanúja miatt.  Az illető a családtagjai segítségével alapított négy vállalkozást, amelyeken keresztül 62 gazdasági társaságnak, magánszemélynek, alapítványnak, vállalkozásoknak adott ki 1500 fiktív számlát, melyeken főként szabás-varrás, ruhakészítés és építőipari tevékenység szerepelt. 

Az eddigi adatok szerint a fiktív számlák összértéke meghaladja a 3 milliárd forintot, amelynek áfája több mint 650 millió forint, amit az érintettek visszaigényeltek.

Az osztályvezető érdeklődésünkre hozzátette: a balatonfüredi számlabefogadó cégnél senkit nem hallgattak ki még gyanúsítottként, s őrizetbe vétel sem történt. A nyomozás során szakértőket vonnak be, hogy kiderüljön, a Veszprém megyei adóhatóságot érte-e, s ha igen, mekkora adóhiány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!