Rekordszámú sas Veszprém megyében

Csopak - Hetedszer szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az országos sas szinkront. A programhoz a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai évek óta rendszeresen csatlakoznak.

Németh F. Bernadett

A program onnan kapta a nevét, hogy a felmérések során elsősorban a hazánkban telelő sasfajok számáról gyűjtenek adatokat a résztvevők.

A lelkes madarászok a program három napja alatt felkeresik a hazánkban telelő sasok legfontosabb téli gyülekezőhelyeit. Az idei számlálást a január végén végezték.

Hazánk fontos szerepet tölt be a rétisasok és a parlagi sasok védelmében. Megyénkben a telelő rétisasoké a főszerep. Ebben az időszakban a nálunk fészkelő rétisas párok már többnyire a fészkük környékén tartózkodnak.

Az itt élő egyedek azonban még kiegészülnek a hazánkba telelni érkező sasokkal - mondta dr. Nagy Lajos, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője, akitől megtudtuk azt is: az idei számlálás során is bebizonyosodott, hogy Veszprém megyében továbbra is a Balaton és a megye kisalföldi peremterületei a legfontosabb vadászterületek a telelő rétisasok számára.

Az összesítések alapján ezen a télen legalább 28 rétisas választotta megyénket, ebből 26 a Balaton környékét. Ez az elmúlt évekhez képest is rekordnak számít.

A számlálás időpontjában a madarak többsége a Balaton déli parti területein mozgott, ezen kívül rendszeresen megfigyelhetünk rétisasokat a tihanyi rév, valamint a Szigligeti-öböl környékén is. Számukra az itt telelő vízimadarak serege az egyik legfontosabb táplálékforrás - mondta a természetvédelmi szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!