Autós tréning a nyertesnek

Budapest - Vizes útszakaszon és rántópadon is próbára tettük Számfira Balázs balatonalmádi olvasónk vezetési képességeit a Magyar Autóklub fővárosi tesztpályáján.

Szabó Péter Dániel

A Téli utakon akciónk nyertese egy fél napos tesztvezetésen vehetett részt pénteken Budapesten, ahova természetesen mi is elkísértük. Egy rövid elméleti tréninget követően Gönczy Péter vezetéstechnikai oktató irányítása mellett a tesztpályára indultunk, ahol alapos kiképzésen esett át 27 éves olvasónk. A csúszós útszakaszon minden irányból vízsugár vette körül, így kellett kerülgetnie a kijelölt bójákat, s persze megállítani az autót, ami még 30-40 kilométer/órás sebességnél sem egyszerű feladat. A jármű tapadását és az egy másodperc alatt megtett utat általában rosszul határozzák meg a sofőrök, sok baleset épp emiatt következik be, mondta el Gönczy Péter, aki a tréning során végig rádión irányította a résztvevőket. Az elhangzottak igazságtartalmára egyébként hamar rádöbbentek a sofőrök is, hiszen a vizes, csúszós talaj mellett a nehezítésképp a rántópadot is bekapcsoltuk nekik. A berendezés lényege, hogy hirtelen 10-15 centimétert oldalra rántja az autót, így az - attól függően, hogy az első vagy a hátsó keréknél kapcsolták be a rendszert - rögvest alul- vagy túlkormányzottá válik. - Ezt korrigálni igazi kihívás volt, nem gondoltam, hogy alacsony sebességnél is ilyen erők hatnak az autóra. Tapasztalatszerzésnek és élménynek is elsőrangú volt a vezetéstechnikai teszt, egy ilyen jellegű tréningen minden sofőrnek részt kellene vennie, rögvest kevesebb lenne a baleset - mondta el a nap végén nyertesünk, Számfira Balázs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!