Viharkár: megtépázott erdők

Megyei körkép - Az elmúlt napok viharai a megye minden pontján hatalmas károkat okoztak az erdészeteknek. A veszély nem múlt el, ezért egy darabig nem ajánlatos erdei sétát tervezni.

Tremmer Tamás

Éppen egy erdei kárfelmérés során sikerült elérni Diósi Gyulát, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgató-helyettesét. A Naplónak elmondta, az egész cég működési területén keletkeztek kisebb-nagyobb káraik. Nem is a fatörés a jellemző, hanem a kidőlés. Az erős szél, a 200 milliméternyi csapadék együttes munkájának eredményeként van, ahol szórványban, máshol egész foltokban dőltek ki a fák.

A Balaton-felvidéken, Devecser és Pápa környékén olcsóbban megúszták. Itt az első becslések szerint 15 ezer köbméter fa esett áldozatul, de utakban, kerítésekben egyaránt jelentős rombolás történt. Más a helyzet a Magas-Bakonyban, itt komolyabb pusztítást végzett az időjárás. Bakonybél, Bakonyszentlászló, Farkasgyepű térségében mintegy 35 ezer köbméter fát kell eltakarítaniuk. Itt is jelentős az infrastrukturális kár.

Diósi Gyula előzetes becslések alapján a káruk összmértékét mintegy 200 millió forintra tette. Erről már értesítették a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt. A kárelhárítás mikéntjéről pedig folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal.

Hasonló mennyiségű csapadékról számolt be Kulcsár Zsolt. A HM Verga Zrt. vezérigazgatója hozzátette, a területükhöz tartozó Kab-hegyen 160 kilométer feletti széllökést mértek, képzeljük el, ez milyen pusztítást tud végezni! A helyzet elszomorító, adta meg a beszélgetés alaphangját.

A Verga teljes működési területén keletkeztek káraik. Kidőlt fák, elmosott utak, leszaggatott kerítések, átszakadt gátak szinte mindenhol vannak. Az elpusztult fa mennyiségét, a keletkezett kár mértékét egyelőre megbecsülni sem tudják, vannak olyan helyek, ahova még ki sem tudtak jutni. Talán a jövő héten már tisztábban látnak. Azonban ma minden túlzás nélkül állítható, több tízmillió forint lesz a végösszeg, vélekedett a vezérigazgató.

A veszélyhelyzet még nem múlt el

Mindkét szakember nyomatékosan felhívta a figyelmet ara, hogy a vihar elmúltával a veszélyhelyzet nem csökkent az erdeikben. A mélyen átázott talaj és a megtépázott fák miatt nem jelenthető ki, hogy nem lesz további fadőlés vagy ágletörés.

A jelen körülmények között ez sajnos a legkisebb szélfúvás esetén bárhol és bármikor bekövetkezhet. Azt kérik, az életveszély miatt az erdei kirándulások egyelőre ne szerepeljenek a családi programok sorában.

A Verga Zrt. erdeiben május 21-től látogatási tilalmat rendeltek el két hétre.

 

 

 

Címkék#vihar
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!