Árvíz - Ismét nőtt az elzárt települések száma - 265 településen kell védekezni (folyamatosan frissítve)

Már csaknem négyezerre emelkedett az árvíz miatt kitelepítettek száma az országban; jelenleg tizenkét megye 265 településén védekeznek az ár ellen, a helyzet továbbra is a Sajó és a Hernád mentén a legkritikusabb. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára rendkívüli tanévzárás elrendelését kérte az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőitől.

MTI

Apad a Bódva, tetőzik a Duna

Apad a Bódva a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben is, mindkét településen látható módon húzódik vissza az utcáról az áradat. Eközben a Duna tetőzését várják este Budapesten, a folyó szintje a fővárosnál 819 centiméter volt a délután 2 órai mérés alapján; a fővárosban továbbra is intenzív a védekezés, lakóövezetek nincsenek veszélyben - részletek.

Sólyom László Borsod megyében

A látvány rendkívüli és tragikus, az összefogás elismerésre méltó - mondta Sólyom László köztársasági elnök, miután látogatást tett a honvédség kétéltű járművén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán hétfőn - kattintson a részletekért.

Felsőzsolcán eddig 27 ház dőlt össze

A Sajó által elöntött borsodi Felsőzsolcán eddig 27 vályogház dőlt össze és több még veszélyben van - mondta újságíróknak Fehér Attila (független), a település polgármestere hétfőn.

Azt, hogy pontosan hány ház áll vízben, a polgármester nem tudta megmondani, annyit azonban igen: 450 házat érintett a kitelepítés a 2200 házból.

A faluban csak a honvédség lánctalpas járműveivel vagy csónakokkal lehet közlekedni. A Sajóhoz közel eső utcákban az egyszintes házak feléig ér a víz, van, ahol a kerítés teteje is alig látszik ki a vízből. Van olyan ház, amelynek udvarán az egykor összerakott tüzelőnek való úszik a víz tetején, van, ahol a kerti bútorok "szabadultak el".

A legtöbb házban most nem lakik senki, üresen, lehúzott redőnyökkel árválkodnak, de vannak azonban olyanok, akik bár vízben áll a házuk, mégsem hagyták azt ott.

Egész éjjel a gátakon segédkeztek a veszprémi rendőrök

Háromszáz Veszprém megyei rendőr vesz részt az árvízi mentésben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Sajó menti legkritikusabb szakaszokon, főként Felsőzsolcán és Alsózsolcán teljesítenek szolgálatot. Egy sümegi rendőr megsérült a mentési munkában - kattintson a részletekért.

MÁV: több mint 2,7 milliárd forint árvíz- és viharkár a vasúton

A MÁV hálózatán, becslések szerint, több mint 2,7 milliárd forint kárt okozott a rendkívüli időjárás, az árvíz és viharok - mondta Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője.

A kár jelentős részét a fakidőlések, az ágyazatkimosódások, a keletkezett sár és hordalék, a felsővezeték-szakadások, a kábelbeázások, a vihar miatt bekövetkezett sorompótörések és a vízszivattyúzás költségei teszik ki, és nem tartalmazza a forgalomkiesésből adódó bevételcsökkenést.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság május 25-ei ülésén a MÁV 1,2 milliárd forint kárt jelzett, amely azóta tovább nőtt.

Románia újabb 500 ezer homokzsákot adományoz Magyarországnak

Románia több mint 166 ezer euró értékben küld Magyarországnak vissza nem térítendő gyorssegélyt - jelentette be Bukarestben Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

A hétfői kormányülést követően a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő, az árvíz sújtotta Magyarország támogatását kezdeményező tárcavezető elmondta: az első gyorssegélyt május 30-án hagyták jóvá, akkor 200 ezer homokzsák küldéséről döntöttek. Azóta Magyarország helyzete súlyosabbá vált - mondta Borbély László -, ezért a hétfői kormányülésen további 300 ezer zsák adományozásáról fogadtak el határozatot.

A homokzsákok a Román Vízügyi Hatóság tartalékalapjából származnak. A segély csomagolását és szállítását a román belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, valamint a Román Vízügyi Hatóság finanszírozza.

Gönyü és Komárom között tetőzik a Duna

Gönyü és Komárom között hétfő délután tetőzött a Duna; a Szigetközben várhatóan felgyorsul az előző nap megindult apadás - áll az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság közleményében.

A folyó németországi és ausztriai szakasza a vártnál intenzívebben apad - írták, jelezve, hogy a kedvező változások nyomán Dunaremeténél egy szinttel alacsonyabbra, elsőfokúra mérsékelték reggel hat órakor a készültséget.

A térség legnagyobb problémát okozó vízfolyása, a Bőnyt és Mezőörsöt fenyegető Cuhai-Bakony-ér hétfő délelőttre visszahúzódott a medrébe a tájékoztatás szerint.

Honton még nem rakták el a homokzsákokat

A Nógrád megyei Hont térségében már apad az Ipoly, de a homokzsákokat még nem rakták el - mondta a község polgármestere hétfőn az MTI-nek.

Még mindig készültségben vannak, mert az Ipoly vízszintje Letkésnél és Ipolytölgyesnél emelkedik, mivel a Duna nem tudja fogadni az Ipoly vizét - közölte Gál Magdolna.

A nyugat-nógrádi faluban pénteken átszakadt a vasúti töltés gátja, 22 lakóházat és a polgármesteri hivatal épületét körülvette a víz, hat embert telepítettek ki.

A polgármester elmondta: az emberek folyamatosan mennek haza és megkezdték a takarítást.

Dolgoznak szivattyúkkal is, de sok pincét még nem tudnak szivattyúzni, mert tele vannak vízzel - tette hozzá.

A polgármester elmondta: az átázott vályogházak állapotát statikus vizsgálja majd meg.

A polgármesteri hivatal jelenleg üresen áll, az épületet áramtalanították, a pincében 1,5 méter magasan áll a víz, a hivatali munkát a kultúrházban végzik Honton - közölte a polgármester.

Hosszú védekezésre kell felkészülni Bács-Kiskun megyében a Tisza mellett

Az előrejelzések szerint Bács-Kiskun megyében a hétvégén tetőző Tisza hosszú ideig tartó magas vízállása okozhat gondot, de minden szükséges intézkedést megtettek a védekezés érdekében - közölte Bányai Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Védelmi Bizottság elnöke hétfőn Hartán.

A Tiszán nagy árhullám éri el a megyei szakaszt vasárnap és hétfőn Tiszakécskénél, az előrejelzések szerint a vízszint tízméteres, sőt még magasabb is lehet - mondta a megyei védelmi bizottság ülése után sajtótájékoztatón Bányai Gábor (Fidesz), a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a Tiszán a legnagyobb vízmagasság egy évtizeddel korábban 1041 centiméter volt.

Bányai Gábor közlése szerint a Tisza 47 kilométer hosszú megyei szakaszán veszélyeztetett négy település - Lakitelek, Tiszakécske, Tiszaalpár és Tiszaug - vezetőivel egyeztetve megtörténtek a védekezés előkészületei a várhatóan elhúzódó magas vízállásra.

A védelmi bizottság elnöke elmondta: a Duna 120 kilométer hosszú megyei szakszán az eddigi árvízi csúcs alatt 40-50 centiméterrel fog tetőzni a folyó.

Bányai Gábor beszámolt arról, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság állományából 601 rendőrt vezényeltek Borsod megyébe, ők kedden este érkeznek vissza a szolgálati helyükre. Ha szükség lesz rájuk, a honvédség erőivel együtt be tudnak kapcsolódni a védekezési munkálatokba.

A védelmi bizottság elnöke hangsúlyozta: mivel Bács-Kiskun megyére is kiterjesztették a veszélyhelyzetet, az ár- és belvízvédelem költségeit a központi alapból fedezik.

Szatmári Imre alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője hangsúlyozta: a megyében eddig a belvíz okozott súlyosabb gondot, 26 településen rendeltek el valamilyen szintű védelmi fokozatot. Naponta 400 esetben kérnek vízszivattyúzást a megye tűzoltóságaitól. A belvíz miatt eddig öt családot kellett kitelepíteni, és mintegy ötszáz lakóingatlanban keletkezett kár.

Az alezredes szerint elhúzódó védekezésre kell számítani a Tiszán, mert a Duna magas vízállása miatt visszaduzzasztó hatás érvényesül majd, ezt legutóbb a tiszaugi hídig érzékelni lehetett. A töltések mentén vízfeltörésekre, buzgárokra kell számítani.

Szatmári Imre alezredes elmondta: a megyéből hetven tűzoltó segít a borsodi árvízi védekezésben.

Tíz méter felett tetőzik a Tisza Szolnoknál

A Sajón és a Hernádon eddig nem látott árhullám vonul le, a legfrissebb számítások szerint emiatt Szolnoknál tíz méter felett tetőzik majd a Tisza; ha a szükség úgy hozza, az egyéb védekezési lehetőségek mellett megnyitják a tiszaroffi szükségtározót is - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője hétfőn Szolnokon.

A szolnoki tetőzés a mostani hétvégén, vagy a jövő hét elején következik be, s legalább három hétig nyolc méter feletti vízállás lesz a Tiszán - mondta Lovas Attila vízügyi igazgató a sajtótájékoztatón.

Apad a Sajó és a Bódva, a Hernád tetőzött Gesztelynél

Apad a Sajó és a Bódva, a Hernád pedig Gesztelynél hétfőre virradóra tetőzött, azóta egy centis apadást észleltek.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Sajó csaknem teljes hosszán apadás tapasztalható. Vasárnap a kora esti órákban Ládpetrinél is tetőzött a folyó, hétfőre már 8 centiméteres a vízszintcsökkenés. További vízszintemelkedésre csak a Ládpetri alatti szakaszon (Ónodnál, illetve az alsó, torkolathoz közeli szakaszon) kell számítani. A Tisza, a Sajó (és a Hernád) egyidejű, magas vízállása miatt a kesznyéteni árvízkapunál a várható vízállás akár 40 centiméterrel is meghaladhatja a korábbi legnagyobb vízszintet (LNV), amely 656 centiméter volt.

A Bódva teljes hazai szakaszán apad, de ennek üteme továbbra is rendkívül lassú. Hídvégardónál 298, Szendrőnél 285 centiméter volt a folyó vízállása hétfőre virradóra. 

A Hernád Gesztelynél hétfő hajnalban tetőzött a folyó. Az apadás mértéke jelenleg még csak egycentis. A Gesztely alatti szakaszon további vízszintemelkedések várhatóak. A Sajó folyón egyidejűleg érkező árhullám miatt lassú apadásra kell számítani - ismertette a szakember.

A Takta lassan apad. A Bodrogon a következő napokban további csekély mértékű áradás valószínű. Felsőbereckinél 760, Sárospataknál 700 centiméteres tetőzésre számítanak.

A Ronyva apad. A Tisza az éjszakai órákban Záhonynál tetőzött 496 centiméteres vízállással, a Záhony alatti szakaszon még árad. Mivel a mellékvizeken tartósan jelentős vízhozam érkezik, ezért a Tiszán várható tetőzések a korábban előre jelzett vízállások intervallumainak felső tartományában lesznek. Tiszapalkonyánál a vízállás megközelítheti a 2000. évi árvíznél mért eddigi legmagasabb 806 centiméteres vízszintet - jegyezte meg.

 

OLDALTÖRÉS: Újabb százhetven embert kellett kitelepíteni Borsodban

 

 

 

Újabb százhetven embert kellett kitelepíteni Borsodban

Újabb százhetven ember kényszerült elhagynia otthonát hétfő reggel óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így a kitelepítettek száma 3770-ra nőtt a megyében - közölte Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője az MTI-vel.

Az ezredes, aki a Borsod megyei Encsről koordinálja az árvízi védekezés kommunikációját, az MTI-nek azt mondta: az ország tizenkét megyéjében összesen 265 településen védekeznek az árvíz ellen, de a munka java továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyére koncentrálódik, ott 18.500 ember vesz részt a védekezésben.

Dobson Tibor közlése szerint továbbra is a Hernád, a Sajó és a Bódva menti településeken a legkritikusabb helyzet. A reggeli adatokhoz képest azért változott a kitelepítettek száma, mert a nagyon lassú apadásnak indult ár után veszik észre a lakók, hogy házuk megsüllyedt, a falak megrepedeztek. Elképzelhető, hogy a nap folyamán a kitelepítettek száma nőni fog - tette hozzá.

Közösségi szállásokon, befogadó helyeken összesen 1059 embert helyeztek el, mások rokonoknál, ismerősöknél próbálják átvészelni ezeket a napokat.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint az éjjel csak Bőcsről kilencven embert kellett kimenekíteni.

Harmadfokúra emelték a készültséget Pest megye északi részén

Harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget hétfőre virradóra Pest megye északi részén, de egyelőre nincsenek komoly gondok, rendben és szervezetten folyik a védekezés – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes vezetője az MTI-vel.

Tóth József elmondta, hogy a régió folyói mentén még mindig lassú vízszintemelkedést tapasztalnak, a tetőzés estére, vagy keddre várható. Az igazgatóság munkatársai a vasárnapi helyszíni bejárásokon azt tapasztalták, hogy az érintett településeken higgadtan és szervezetten folyik a védekezés, amelyben legalább négyszázan vesznek részt, közöttük a múlt hét végén Borsodból visszarendelt mintegy hetven Pest megyei tűzoltó.

Időben megépültek az úgynevezett nyúlgátak, sikerült a töltésként funkcionáló 2-es és 11-es főutat is megvédeni, ezért csak az ártéri területekre épített ingatlanokból kellett kiköltöztetni a lakókat - magyarázta az igazgató-helyettes. Szerinte, aki az ideális környezet kedvéért vállalta, hogy ide építkezik, az, az ezzel járó árvízi kockázatot is vállalta.

Tóth József a megyében tett biztonsági intézkedések közül az ismert útlezárásokat, a letkési híd "lesúlyozását" és lezárását, illetve a Visegrádon átvezető útszakasz homokzsákos megemelését említette. Ez utóbbiról a város polgármestere döntött. 

A régióban hétfő estétől bármikor tetőzhet a Duna, pontos idejét nehéz előre jelezni, mint ahogy a legmagasabb vízszint is eltérő lehet, Nagymarosnál például 673 centiméterrel számolnak - mondta Tóth József,  hozzátéve, csekély az esélye annak, hogy az áradat átcsapna a gátakon.

Megütöttek egy tűzoltóst Tátnál

Árvízi védekezésben segédkező tűzoltóst ütött meg egy autós Tátnál a hétvégén - közölte a rendőrség hétfőn az MTI-vel.

Nyergesújfalui tűzoltók vízszivattyúzás közben tömlőket fektettek keresztbe az úttesten, s egy arra haladó személygépkocsi vezetőjének nem tetszett, hogy lassítania kell. Előbb szidalmazta a tűzoltókat, majd kiszállt és egyiküket megütötte - ismertette az eset körülményeit Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az esztergomi rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt indított eljárást az elkövető ellen.

Az országban 265 településén kell védekezni

Tizenkét megye összesen 265 településén védekeztek, illetve védekeznek az árvíz ellen; a hazai folyók mentén 3.088 kilométer hosszon van védelmi készültség - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium hétfő délelőtt az MTI-vel.

Napközben az országban 23.145 - közülük Borsodban 18.525 - ember vesz részt a védekezésben. A kitelepítettek száma a reggeli adatok szerint 68 településén meghaladta a 3.700-at, ebből 51 település és csaknem 3.600 ember borsodi - olvasható a tárca kormányzati kommunikációs államtitkársága által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Bőcsön éjjel a jegyző a megyei operatív törzs segítségét kérte 150 ember kimenekítésére, őket a Borsod Volán két autóbusszal Miskolcra vitte.

Az éjjel 20 ezer homokzsákot juttattak el Sajóládra, 18 ezret Sajóecsegre és 17 ezret Bőcsre.

Továbbra is nehéz a helyzet Ónodnál, ahol folyamatosan emelkedik a Sajó vízmagassága. A veszélyeztetett épületek száma folyamatosan növekszik. Az ideiglenes védművek további erősítése homokzsákolással, nagy erőkkel zajlik. Nehezíti a védekezést, hogy a gát átázott, így csónakokból kell végezni a magasítást.     Rendkívüli készültség van az állami védvonalakkal nem védett Bódva teljes hosszán is - írták.

Felsőzsolcán összedőlt körülbelül 40 vályogház. A faluból kitelepítettek közül 630 embert Miskolcon helyeztek el, a többi kimenekített rokonokhoz, ismerősökhöz ment. A miskolci Vörösmarty általános iskolában 180, a városi sportcsarnokban 400, a, Kazinczy általános iskolában 83 embert helyeztek el, és további befogadóhelyek is készen állnak - áll a közleményben.

Borsodban a reggeli órákban 17 elzárt település volt: Galács, Abod, Andrástanya, Ládbesenyő, Balajt, Martonyi, Meszes, Sajógalgóc, Sajóvelezd, Hernádszentandrás, Tornaszentandrás, Tornabarakony, Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs és Felsődobsza. 

Az Útinform tájékoztatása szerint 86 útszakaszon van teljes, 15 szakaszon félpályás útlezárás. A kompátkelés három helyen szünetel. Nincs postai szolgáltatás a Sajó mentén tíz településen, ezek: Felsőzsolca, Sajólád, Sajópetri, Ónod, Köröm, Nagycsécs, Girincs, Sajóörös, Kesznyéten és Sajószöged.

A hazai folyókon 3.088 km hosszon van védelmi készültség, 1.235 kilométeren III. fokú készültség van érvényben, 581 kilométer hosszan II. fokú. Rendkívüli készenlét 229 kilométeren van - olvasható a közleményben.

Felborult egy rendőröket szállító traktor Bőcsön

Felborult egy, az árvízi védekezésre kivezényelt rendőröket szállító traktor és pótkocsija a Borsod megyei Bőcsön, személyi sérülés nem történt - értesült az MTI a védekezésen dolgozóktól hétfőn.

A negyven rendőrt szállító mezőgazdasági vontató "leesett" az útról - mondta az MTI-nek egy szemtanú, aki   mindezt azzal magyarázta, hogy a kiöntött Hernád és a Bársonyos patak vizétől nem lehetett látni az út nyomvonalát, és a patak hídjánál az utat jelölő zsinór is elszakadt.

A félrebillent pótkocsiról a vízbe estek, illetve arról leugrottak a rendőrök, egyikük sem sérült meg - idézte fel a hajnali öt óra előtt történteket Oláh Endre, aki helybeli önkéntesként maga is az árvízi védekezésen dolgozott az éjszaka.

A rendőröket azért vezényelték a kiöntött Hernád miatt már egy hete elzárt településrészbe, hogy segédkezzenek annak a kilencven embernek a kitelepítésében, akik közvetlen veszélybe kerültek.

Hatszáz hajdú-bihari rendőr vesz részt az árvízi védekezésben

Hatszáz hajdú-bihari rendőr vesz részt az árvízi védekezésben a hét vége óta Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte Vezendi Jánosné rendőr őrnagy hétfőn az MTI-vel.

A rendőrök berendelés alapján, illetve önkéntes alapon vállalták, hogy részt vesznek a borsodi árvízi védekezési feladatokban - tette hozzá a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság szóvivője. 

Az árvízi védekezésben résztvevő hatszáz hajdú-bihari rendőr között vannak bűnügyesek, közrendvédelmi és közlekedési területen, valamint határrendészeti szakterületen dolgozók. A hajdú-bihari rendőrök Onga és Ócsanálos árvízi védekezésében segítenek. 

Vezendi Jánosné elmondta azt is: az elmúlt héten önkéntes alapon is szerveződtek csoportok, akik szolgálati feladataik után szabadidejükben indultak el, és vettek részt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvízi védekezésben.

A szolgálati feladatok ellátása - a gyors átszervezésnek köszönhetően - Hajdú-Bihar megyében zavartalan - fűzte hozzá a szóvivő.

 

OLDALTÖRÉS: Megszűnik az árvízvédelmi készültség a Kettős-Körösön

 

 

 

Megszűnik az árvízvédelmi készültség a Kettős-Körösön

Már hétfő délutánra megszűnhet az árvízvédelmi készültség a Kettős-Körösön, miután a folyó vízgyűjtő területein nem hullott újabb csapadék - közülte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint hétfőre virradóra tetőzött a Sebes-Körös, és a Hortobágy-Berettyó is rövidesen eléri a legmagasabb vízszintet. A Berettyó és a Hármas-Körös még gyengén árad. Utóbbi folyón Szarvasnál, 733 centiméteres vízállásnál, másodfokú a készültség.

Az igazgatóság az általa felügyelt 340 kilométer hosszúságú védvonalon 22 kilométeren másodfokú, 216 kilométeren pedig elsőfokú készültséget tart fenn.

Békés megyében a belvízzel elöntött területek nagysága majdnem ezer hektárral 12.645 hektárra csökkent. Az igazgatóság mind a tíz belvízvédelmi szakaszán riasztási fokozatot tart érvényben. Legmagasabb szinten egy területen, további nyolc szakaszon másod-, míg egyben elsőfok mellett védekeznek

Az önkormányzatok közül Kétsopronyban harmad-, Szarvason másod-, míg további nyolc településen a legalacsonyabb szinten védekeznek az elöntések ellen.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban a térségben nem várható csapadék.

Várhatóan este tetőzik a Duna Budapestnél

A szakemberek előrejelzése szerint Budapestnél várhatóan a hétfő esti, éjszakai órákban, 820 centiméter körüli vízszinttel tetőzik a Duna - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.

A folyó vízmagassága a fővárosnál reggel kilenc órakor 814 centiméter volt, az éjfélihez képest 13 centiméterrel emelkedett a vízszint - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A vízügyi szakemberek jelenleg azt prognosztizálják, hogy a tetőzés egy napig tart majd Budapesten, s a hét közepén megkezdődik a folyó apadása. Az alsó rakpartok a legkorábban a hét vége "környékén" kerülhetnek ki a víz alól, akkor kezdődhet majd a takarítás is.

A közlés szerint Budapesten lakóövezetet továbbra sem veszélyeztet az árhullám. A Margitszigeten is eredményes a védekezés. A főváros kérésére a Duna fővárosi szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el annak érdekében, hogy a hajók keltette hullámok se törjék át a védvonalakat.

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Duna árhulláma éjszaka elérte a Budapest feletti szakaszt, emiatt harmadfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) azt közölte, hogy a város minden kritikus pontját "bevédte". A gátőrök éjjel-nappal járják a szakaszokat, figyelik az árvízi jelenségeket - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Római-parton a korábbi fejlesztéseknek köszönhetően most jóval kevesebb szivárgást tapasztaltak. A szakemberek itt is, illetve a IV. kerületi Komp utcában, valamint a XXII. kerületi Duna utcában is úgynevezett ellennyomó medencékkel és a zárások megerősítésével fékezték meg a szivárgásokat.

A Margitszigeten szombaton megépített másfél kilométeres nyúlgátat egy teherautó megrongálta. Az FCSM munkatársai még a tetőzés előtt újraépítik ezt a szakaszt - közölték. 

 

 

OLDALTÖRÉS: Kissé javult a vasúti közlekedés

 

 

 

Kissé javult a vasúti közlekedés

Kissé javult a vasúti közlekedés hétfőn reggel, Észak-Magyarországon a korlátozások enyhültek, de még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítani, a Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt több korlátozás továbbra is érvényben maradt - közölte Both Ferenc, a MÁVINFORM sajtóügyeletese.

Tájékoztatása szerint hajnaltól (további intézkedésig) a Felsőzsolca körül kialakult árvízhelyzet miatt, a MÁV-START Zrt. elfogadja a Borsod Volán helyközi járataira érvényes utazási igazolványokat - dolgozó és tanuló havi, félhavi, 30 napos bérleteket és nyugdíjas szabadjegyeket, Miskolc-Szerencs viszonylatban. 

Szintén hajnaltól, a Miskolc-Bánréve-Ózd vonalon, Putnok és Kazincbarcika vasútvonalon megindulhat a vasúti közlekedés. Ezzel egy időben a MÁV-START Zrt. lemondta a Borsod Volánnál a bérletek elfogadását.    

Az árvízhelyzet javulása miatt a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatban közlekedő  kör IC vonatok végig közlekednek. A sebességcsökkentések miatt 25-30 perc késéssel.

Hétfőn éjfélig valamennyi, a 80. sz. vonalon (Budapest-Miskolc, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza, Budapest-Miskolc-Hidasnémeti, Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Bp.Nyugati - körIC-k -, Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely és viszont viszonylatban) közlekedő feláras vonat hely- és pótjegy nélkül vehető igénybe.

A Miskolc-Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Hidasnémeti vonalon Halmaj települést nem lehet még megközelíteni. Emiatt Szikszó és Forró-Encs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Miskolc-Tornanádaska vonalon Sajóecseg és Tornanádaska között nem közlekednek a vonatok. Az utasforgalmat a Borsod Volán menetrendszerinti járataival bonyolítják le. Azonban az edelényi kritikus helyzet miatt a buszközlekedés is bizonytalan. Erről bővebb információ a Borsod Volán honlapján olvasható (http://www.borsodvolan.hu/hirek/menetrendi-elt-r-sek-06-05-meghosszabbitott-b-rlet-rv-nyess-g/119/" target="_blank" )

Somoskőújfalu-Fülek (Filakovo, Szlovákia) között tegnap délutántól a kishatár forgalom ismét megindult.

A Vámosgyörk-Újszász-Szolnok vasútvonalon Vámosgyörk és Újszász között vonatpótló buszok szállítjákaz utasokat. Újszász és Szolnok között a zónázó vonatokat vehetik igénybe az utazni szándékozók.

Az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc vasútvonalon Nógrádkövesd és Balassagyarmat valamint Balassagyarmat és Ipolytarnóc, illetve Balassagyarmat és Drégelypalánk között az utasokat vonatpótló buszok szállítják.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vasútvonalon Almásfüzitő és Komárom között mindkét vágányon csökkentett sebességgel közlekedhetnek a vonatok, 10-15 perces átlagos késéssel minden vonatnál számolni kell.

Több mint hetven embernek kellett elhagynia otthonát Tolnában

Összesen hetvenhét embernek kellett elhagynia otthonát Tolna megyében az árvíz és a múlt heti esőzések miatt, legutóbb Harcon vált életveszélyessé egy ház - közölte a katasztrófavédelem hétfőn az MTI-vel.

A községben egy ház hátsó fala és a tetőszerkezete részben leomlott, az épület két lakója rokonoknál helyezkedett el - tájékoztatott Guld Gábor polgári védelmi alezredes.

Korábban Iregszemcsén, Medinán, Bikácson, Csikóstőttősön és Szekszárdon váltak lakhatatlanná házak az árvíz és a csapadék miatt; többen hozzátartozóknál laknak, 19 ember elhelyezéséről az önkormányzatok gondoskodtak.

Csikóstőttősön egy hete több mint negyven ember lakóházát tette megközelíthetetlenné a kiöntött Hábi-árok és a Baranya-csatorna. A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy a víz a hétvégén visszahúzódott, a lakók már az épületek helyreállításán dolgoznak.

Folyamatosan állítják helyre az áramszolgáltatást Borsod-Abaúj-Zemplénben

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. az árvíz sújtotta területeken a katasztrófavédelemmel együttműködve, a lehető leghamarabb, folyamatosan állítja helyre az áramszolgáltatást - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.

"Tekintettel a fokozott balesetveszélyre, ez csak a műszaki feltételek megfelelősége esetén lehetséges" - írták a közleményben, hozzátéve, hogy a lakosok türelmét és megértését kérik.

Emellett a társaság felhívta a figyelmet arra, hogy a hálózat esetleges sérülése esetén azt semmilyen körülmények között ne közelítsék meg, hanem azonnal értesítsék az áramszolgáltatót.

 

OLDALTÖRÉS: Visszaépítik a megbontott töltésmagasításokat Szendrőben és Edelényben

 

 

 

Visszaépítik a víz által megbontott töltésmagasításokat Szendrőben és Edelényben

Homokzsákokkal igyekeznek visszazárni azokat a töltésmagasításokat, ahol átbukik a Bódva áradata a Borsod megyei Szendrőben és Edelényben

A két településen a folyó töltésére épített úgynevezett nyúlgátat több helyen megbontotta a rendkívüli áradás, emiatt hatalmas területek, utcák, házak kerültek víz alá. Hétfőre a folyó vízszintje apadt már annyit, hogy meg tudják közelíteni az érintett gátszakaszokat, és megpróbálják visszazárni azokat.

A Borsod megyei Szendrőben eddig tizenkét ház dőlt össze, további hét épület különösen veszélyeztetett. A település északi oldalán, a Szalonna felé eső területen részben lezárták már a töltésmagasításon keletkezett szakadásokat, a fennmaradó szakaszt pedig, ahol még mindig átbukik a víz, szintén megpróbálják homokzsákokkal megfékezni - mondta Szaniszló János, a település független polgármestere.

Megkezdik a szivattyúzást is, elsősorban azokon a helyeken, ahol már valamennyire visszahúzódott az ár - tette hozzá. Szendrőben összedőlt egy híd is, így az egyik településrész megközelíthetetlenné vált. Emiatt gerendákból ácsolnak egy kisebb hidat, hogy legalább gyalogosan át lehessen kelni.

Edelényben is megpróbálják visszazárni az ideiglenes védműveken keletkezett szakadásokat, homokzsákokkal torlaszolják majd el a víz útját a kis vasúti hídnál, illetve a kastély felőli oldalon. Az utcákból lassan húzódik vissza a víz, három nagyteljesítményű szivattyút helyeznek üzembe, hogy megkezdjék az elöntött területeken a kárelhárítási munkálatokat - közölte Molnár Oszkár, a város független polgármestere.

Mint mondta, vasárnap estig tucatnyi ház dőlt össze, számos ingatlan veszélyeztetett.

Elzárt települések, forgalomkorlátozások Borsodban

Négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településre, Sajógalgócra, Tornaszentandrásra, Tornabarakonyba és Hernádszentandrásra továbbra sem lehet bejutni személyautóval az árvíz miatt, illetve sok út sem járható még a megyében - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete hétfőn az MTI-t.

A Hernád-mentén Gesztelyen, Bőcsön, Kiskinizsen, Hernádkércsen, Felsődobszán, a Sajó mentén Ónodon, Sajópetriben és Felsőzsolcán a legnagyobb a gond, e helyeken sokadik napja, intenzíven védekeznek az ár ellen.

A közútkezelő társaság e településeket nem tekinti elzártnak, valamilyen módon, csónakkal, traktorral, katonai teherautókkal be lehet jutni. Azt ugyanakkor senkinek sem ajánlják, hogy személyautóval elinduljon.

A tájékoztatás szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei utak jelenlegi szűk keresztmetszete, valamint a terelő utak megnövekedett forgalma miatt a megyében lévő határátkelőhelyeken továbbra sem léphetnek be a 7,5 tonna összsúly feletti járművek. A kamionosoknak a somoskőújfalui, vagy a parassapusztai átkelőt javasolják.

A megyében a 3-as, a 27-es és a 37-es számú főközlekedési út egy részén továbbra sem lehet közlekedni, míg tucatnyinál is többre tehető azon alsóbbrendű utak száma, amelyeket lezártak a forgalom elől.

Rendkívüli tanévzárást kér Borsodban az oktatási államtitkár

Rendkívüli tanévzárás elrendelését kéri az árvízzel sújtott borsodi települések jegyzőitől Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára - tájékoztatta a tárca hétfőn az MTI-t.

Hoffmann Rózsa azzal a kéréssel fordul a jegyzőkhöz, hogy "rendkívüli szünet elrendelésével zárják le az idei tanévet azokban az oktatási intézményekben, ahol a tanítás ellehetetlenült, valamint ott, ahol az iskolába járó diákok meghatározó többsége a súlyosan veszélyeztetett településeken él, s az elmúlt napokban családjaikkal otthonaikból kitelepítések elszenvedőivé váltak" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Mint írták, természeti katasztrófa esetén a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az idő előtti tanévzárás ellenére a tanulók megkaphassák bizonyítványukat. Az elmaradt tananyag pótlásáról a szeptembertől kezdődő új tanévben az iskolák gondoskodnak.

Az oktatási államtitkár és munkatársai kapcsolatot tartanak az érintett települések polgármestereivel, a térség országgyűlési képviselőjével és közreműködnek a szakszerű döntések meghozatalában - írták.

Hoffmann Rózsa egyúttal felkérte az Oktatási Hivatal észak-magyarországi regionális igazgatóságának vezetőjét, Ragályiné Hajdú Zsuzsát, hogy munkatársaival haladéktalanul mérjék fel, az intézkedés hány iskolát, hány gyermeket érint.

A kormány gondoskodik az elöntött településekről kitelepített mintegy ezer gyermek biztonságos elhelyezéséről - tartalmazza a közlemény. 

Hoffmann Rózsa oktatási és Soltész Miklós szociális államtitkár egyeztetéseket folytatott a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum vezetőjével, hogy az árvízkárosult gyerekek – tanári kísérettel – térítésmentesen pihenhessenek a Balatonnál.

Változások a miskolci tömegközlekedésben

A Sajó áradása miatt változik néhány miskolci autóbuszjárat útvonala, menetideje, kettő pedig nem is közlekedik - tájékoztatta Csüriné Ficsura Andrea, a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. csoportvezetője az MTI-t hétfőn.

A 7-es járatok Felsőzsolca helyett a Fonoda utcáig közlekednek, az Auchan bevásárlóközponthoz induló járatok egyáltalán nem járnak.

A Fonoda-híd lezárása miatt a 18-as autóbuszok indulási időpontja változott meg.

Miután a Borsod Volán az árvíz sújtotta településeken zajló kitelepítések miatt nem tud a miskolci közlekedési cégnek elegendő járművet biztosítani, az eddig a Búza térről induló villamospótló autóbuszokat nem közlekedtetik. A Tiszai pályaudvarról ugyanakkor a villamospótlók továbbra is menetrend szerint járnak.

Délután lezárhatják a 12-es utat Vác és Verőce között

Várhatóan lezárják a forgalom elől a 12-es út Vác és Verőce közötti szakaszát hétfő délután a Duna áradása miatt; jelenleg félpályán lehet közlekedni - közölte a rendőrség az MTI-vel.

Az autósokat arra kérik, hogy a régi verőcei utat vegyék igénybe - mondta Kovács Viktória, a Pest megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Borsodban vasárnap estére ismét nőtt az elzárt települések száma

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vasárnap estére ismét megnőtt, 11 volt az árvíz miatt a külvilágtól elzárt települések száma, de a helyzet folyamatosan változik. Kritikus lakosságellátási probléma sehol nincs - közölte az MTI-vel Dobson Tibor, az árvízi védekezésre kinevezett miniszteri biztos szóvivője.

Jelenleg az ország 12 megyéjében összesen 265 településen folytatnak valamilyen védekezési tevékenységet, de a munka továbbra is Borsod megyére koncentrálódik, ott 18 ezer 500 ember vesz részt a védekezésben. 

A kitelepítettek száma országosan 68 településen 3700, Borsodban 51 településen 3600 embernek kellett eddig elhagynia az otthonát. 

Homokzsákos védekezés folyik főleg a Hernád és Bódva mentén sok helyen, például Aszalón, de már Ónodnál is nehéz a helyzet, a Sajó vízszintje emelkedik, erősen kell védekezni. Továbbra is igen nagy védekezési munkát végeznek Felsődobszán, száz pénzügyőr ment a már ott dolgozó rendőröknek segíteni megerősíteni a gátat - mondta a szóvivő. 

A következő napokban a Dunán a harmadfokú szintet meghaladó vízállásnak megfelelő víztömeg vonulhat le, ami különleges lakosságvédelmi intézkedést nem tesz szükségessé. A Duna tetőzése a hét közepén várható. 

A Tiszán annak középső és alsó szakaszán vonul le több árhullám.

A Tisza és a Duna menti megyékben embereket kitelepíteni csak a közvetlen vízparti épületekből, szórványosan kellett - mondta Dobson Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!